Pårørenderommet
Regi: Ellen Ugelstad | Manus: Einar Sverdrup, Ellen Ugelstad | Med: Turid Synnøve Rivertz Vatne | Prod: Ellen Ugelstad, Tonje Alice Madsen 2024 | 19 min.
Møtet for de pårørende til psykiatriske pasienter er allerede begynt da hovedpersonen Randi (Turid Synnøve Rivertz Vatne) ankommer og forteller om søsteren Ylva (Valentina Alexeeva) som hun opplever hater henne fordi hun har vært nødt til å få lagt henne inn mot søsterens vilje. Ellen Ugelstad har konsentrert seg om en scene fra langfilmen The Recovery Channel lansert i fjor, og bygget den noe ut til kortfilmen Pårørenderommet av i år. I denne kortfilmen er fokuset på nyhetsankeret Randi fra langfilmen som menneske, og jeg lot meg gripe av nettopp den delen av figuren da jeg først så The Recovery Channel i sin helhet. Der er Randi i hovedsak en aktivist og journalist. Skjønt Ugelstad bruker en dokumentarisk form med en del improvisasjon, er disse filmene bygget opp av fiksjonelle iscenesettelser.
Pårørendemøtet presenterer stoffet på en kinematografisk fiffig måte der seeren kommer nært innpå de berørtes situasjon. Filmen har en elegant åpning med fortekst på veggen i møterommet som skygger gjennom lyset. Overgangene gjør inntrykk, som ved siste scene i pårørenderommet med begynnende musikk på lydsporet og nærbilder av hovedpersonen. Skiftet mellom en scene fra pårørenderommet til Randi sitter i bilen, er et annet eksempel. Stemmen glir over til det nye bildet fra forrige scene, med rått gitarspill mens protagonisten nå sitter bak rattet og kjører. Hovedpersonen beveger seg i byen og i marka, sorgfull over søsterens situasjon.
Musikaliteten leder tankene til Ellen Ugelstads tidligere videosamarbeid med musikkgruppen Highasakite som lot seg inspirere av Ugelstads debutfilm Indian Summer fra 2011. Randi jogger i det ene klippet og Ylva blir lagt i belter i et annet. Vi hører ringetonen fra den ubesvarte samtalen, akkurat som i Ellen Ugelstads musikkvideo for Highasakite, Everything Sank in You, som ble utledet av Indian Summer på samme måte som Pårørenderommet er trukket ut av The Recovery Channel. Det er spennende at Ugelstad bruker materialet fra produksjonene sine både i form av langfilmer og kortfilmer. I fjor kom også kortfilmen Ekko, slemmen og rytme fra The Recovery Channel, mens kortfilmen Møterommetfra 2017 var forløperen til langfilmen Making Sense Together fra 2018.
«Circles» med Benedicte Torget og Sidiki Camara toner lett og lyst ut på lydsporet ved slutten. Alle synsvinkler blir drøftet på pårørendemøtet, også pasientens. En mann på møtet sier at «vi må respektere at det er et menneske», uansett hvor irrasjonelt den lidende handler. Pårørenderommet er en film som beveger og vekker tanker, og er like nyttig å se – enten som en tekst for seg selv, som en inngangsport til The Recovery Channel eller som en fordypning av filmen den springer ut av. Ellen Ugelstad belyser og debatterer tvang og menneskerettigheter.
Marius Lyngar
Tweet