Skin

Regi, manus: Leo Behrens | Prod: Ilayda Cetinkaya 2023 | 7 min

Et sentralt stikkord i moderne norsk kortfilm er identitet og forvandling. Leo Behrens’ film Skin er en poetisk skildring av kroppslig identitet. En kvinne våkner opp og ser seg selv i speilet. Speilet blir en hinne eller en membran der hun kommer i kontakt med et sovende manns-jeg, innkapslet i is, så å si på den andre siden av speilet. Hennes mannlige jeg bryter gjennom speilet og under huden finnes en annen identitet.

Som trans-allegori er Skin vakker og pregnant. Kvinnen finner sin nye identitet som mann og transformasjonen er skildret i et drømmeaktig filmspråk der is, frost og vann løses opp i et gyllent lys når kvinnen finner sin sanne identitet. Filmen er ordløs, med en effektiv bruk av en musikk som både er bombastisk og samtidig forsiktig, og resultatet er både sanselig og livsbejaende.

At det er snakk om en film, skutt på Kodak-film, er ekstra interessant. Leo Behrens har i tillegg til regi og manus også fotografert filmen. Skin viser hvordan analog film har en helt egen materialitet som fremdeles er overlegen, selv når vi tilskuere ser en digital versjon. Kornete teksturer og skinnende lys har en helt egen tone i denne lille vakre poetiske allegorien.

Gunnar Iversen