Z nr. 2 2009: Z og Arthaus presenterer Film 09

Z nr. 2 2009

Bestill nummeret

Z nr. 2 2009
Z og Arthaus presenterer Film 09

Ansvarlig redaktør: Ingrid Rommetveit
Temaredaktør: Jan Langlo


I midten av det hele – intervju med James Schamus

Z har møtt James Schamus, sjefen for Focus Features, og Ang Lees manusforfatter og produsent siden det tidlige 90-tallet.

Cricket, Bollywood og slumbikkjer på speed

En sosialantropolog og en journalist, begge norske indere, ble gitt i oppgave å tenke høyt rundt «indisk films innflytelse på den vestlige verden». Det ble en samtale om Tarantino, terrorisme og postmodernisme.

Gus Van Sant og Milk. Fra det personlige til det politiske

«The personal is the political,» sier Gus Van Sants homofile helt i Milk. Er dette også drivkraften bak Van Sants nye filmskapning?

Slutten eller begynnelsen. 60 år på kino (i Alabama og ellers i verden)

Personlig essay om film og filmkritikk av Jonathan Rosenbaum, en av de store stjernene blant verdens filmkritikere. | kun utdrag

Filmens verdenskart

Trender i tysk, afrikansk, kinesisk, latinamerikansk, koreansk, thailandsk, taiwansk og rumensk film anno 2009.

Rå og raffinert: Mexico i skjæringspunktet mellom film og virkelighet

Det går en rød tråd fra Amores Perros (2001) av Alejandro González Iñárritu til Los Bastardos (2008) av Amat Escalante. En blodrød tråd.

Det alternative kretsløpet: intervju med Jytte Jensen

Vi har snakket med Jytte Jensen, som velger ut filmer for Museum of Modern Art i New York, et av stedene hvor nysgjerrige filminteresserte kan sjekke ut nye filmer og trender.

Fuglekikkere: verdensfilmens vei til norske kinoer

Snart kommer en stillfaren, nyansert og tragisk skildring av urbefolkningens pressede vilkår i Amazonas til en kino nær deg. En tilfeldighet at nettopp denne lille filmen har funnet veien til norske publikummere? Neppe. | kun utdrag

Mine opplevelser i paradis. Cinema Paradiso

Christian Braad Thomsen er en liten institusjon i seg selv. Et enmanns kraftsentrum som har åndet, levd og brent for film i over 40 år. Vi ba Thomsen skrive en tekst om de avgjørende øyeblikkene i en filmelskers liv; de øyeblikkene som gjør at enkelte velger å vie livet sitt til filmen, slik Thomsen har gjort.

I rommet mellom to scener – et møte med Sara Johnsen

Vi føler oss sikre på at Johnsen er en av de regissørene som kommer til å stå igjen som en av de tydeligste stemmene i dette tiårets norske film.

Ute av skapet – den nye skeive filmen

Zs liste over 10 essensielle skeive filmer, fra 1931 til 2005, som burde befinne seg i ethvert filmbibliotek, skeivt eller ikke, med respekt for seg selv.

INDISK FILM i VINDEN – fra Satyajit Ray til Slumdog Millionaire

Zs startpakke for de som er nysgjerrige på indisk film.