The Terrorist

Regi: Meena Rathor |  Manus: Meena Rathor, Mina Juni Stenebraaten | Med: Arman Surizehi, Sigurd Kornelius Lakseide, Khalid Mahmood, Adela Gaute Kudjoe | Prod: Eleonor Anselme 2024 | 11 min.

Meena Rathor briljerer med sitt humoristiske skråblikk på fordommer og fremmedfrykt i satiren The Terrorist. I front har vi komiker Arman Surizehi i rollen som Vidar, en skuespiller som filmer auditiontape på auditiontape iført sprengstoffvest og skytevåpen, forkynnende «noen arabiske ord» som instruksjonene vil ha ham til å gjøre.

Kompisene i kollektivet, Rolf (Adela Gaute Kudjoe) og Charlie (Khalid Mahmood), stiller spørsmålstegn ved typecastingen som ingen ende vil ta. Spillet og dynamikken i gruppa er lekende god, og hele handlingen utspiller seg i en og samme leilighet. Tempoet er høyt og akselererer ytterligere når gjengen forviller seg inn på soverommet til husstandens sist-ankomne, Ask (Sigurd Kornelius Lakseide). Her finner de en Siege-maske, et Pepe the Frog-motiv og en «helt insane» score på Playstation 5 som kun kan bety én av to ting: Ask er enten proffgamer eller skarpskytter.

Vidar (fremdeles iført bombevest) er overbevist om sistnevnte, og Rathors lek med radikale ytterpunkter vekker assosiasjoner til Chris Morris’ Four Lions (2010) på den ene siden og den tyske tv-serien Familie Braun (2016) på den andre. Humoren blir et forløsende grep som lar oss le av det vi kanskje frykter mest: terror og radikalisering. Rathor tar temperaturen på tendenser i tida, som polarisering, og med ironiske penselstrøk konfronteres vi med våre egne forutinntatte holdninger. Den åpne slutten er slapstick på sitt beste, og etterlater oss med et ønske om å se langt mer enn 11 minutter i dette spinnville guttakollektivet.

Kristine Tingvik Aas