Z nr. 1 2007: Amerikanske tv-serier

Z nr. 1 2007

Bestill nummeret

Z nr. 1 2007
Amerikanske tv-serier

Dette nummeret av Z tar for seg de nye amerikanske tv-seriene, som for tiden framstår som mer vitale, både visuelt og dramaturgisk, enn amerikansk mainstreamfilm.

Ansvarlig redaktør: Ingrid Rommetveit
Temaredaktør: Jan Grue


Film – best på tv? Det amerikanske tv-dramaet fra All in the Family til The Wire


En av de mest dramatiske endringene i moderne populærkultur det siste tiåret er at den amerikanske kinofilmen så til de grader har tapt terreng som populær underholdning, at film i dag er best på tv. En konsekvens av denne utviklingen er at en rekke utdaterte «sannheter» om fjernsynet som medium må forkastes. Fremst i denne rekken er forestillingen om at amerikanske fjernsynsserier er samlebåndsprodukter av lav kvalitet.

Musikk i tv-serier – filmmusikkens stygge stebror

Filmmusikk er etter hvert blitt en etablert og anerkjent størrelse, både i forskningssammenheng og blant det generelle publikum. Musikken i tv-serier har ikke oppnådd samme oppmerksomhet og status. Men hvis man legger de tilvente betenkningene til side og fokuserer på hvordan musikken faktisk fungerer i tv-serier, vil man finne et meget uensartet bilde.

The Big Casino. Kreft og kreftfrykt i The Sopranos

I The Sopranos er ingenting farligere enn ufordøyd agita.

Deadwood – A hell of a place to make your fortune

I HBOs serie om den lille westernbyen Deadwood lever gangstere, horer og gullgravere et tøft liv fylt av sex, vold og sterk drikke, og fritt for innblanding fra den amerikanske stat. To hardbarka sesonger er tilgjengelige på DVD i Norge, og en tredje, avsluttende sesong er underveis.

Lost og det mytiske

Selv om de mange individuelle historiene i tv-serien Lost trekker i forskjellige retninger, så er rammefortellingen bygget på en enhetlig mal: En gruppe mennesker er fanget på en ukjent øy, full av farer og hemmeligheter. Serien peker slik til litterære klassikere som Robinson Crusoe og Den hemmelighetsfulle øya, så vel som tv-suksesser som Gilligan’s Island og Fantasy Island.

Utviklingen i situasjonskomedien – Arrested Development

Etter bare tre sesonger ble den amerikanske tv-serien Arrested Development lagt ned i fjor. Serien oppnådde ikke bred publikumssuksess, men fikk en liten og lojal skare med fans. | kun utdrag

David Lynch og tv-seriene. Martyr med såpe i blikket

David Lynch følte seg som skapt for fjernsyn. I hvert fall i omtrent ti år. Denne artikkelen handler om Lynchs triumfer og problemer med fjernsynsseriene Twin Peaks og den uproduserte Mulholland dr., og om hvordan han vendte fjernsynet ryggen for godt.