«Kjøp 4 – betal for 3» – Om finansieringen av spillefilm i Norge og Danmark
I fjor høst kom endelig Kulturdepartementet (KVD) med den lenge etterlengtede Meldinga – en Filmmelding vi har all mulig grunn til å være misfornøyde med. En Filmmelding som ikke lover særlig godt for den fremtidige filmkultur her i landet.
KVD er spesielt opptatt av at norsk spillefilm er dyr – dyrere enn i andre land det er naturlig å sammenligne oss med. Denne påstanden får KVD klart svar på i den Motmelding som Norsk Filmforbund har lagt fram – en Motmelding som forfatterne av denne artikkelen er svært glade for og som vi mener er et gdt redskap i arbeidet videre med norsk filmkultur.
På den annen side er vi faktisk enige med KVD i at norsk spillefilm er for dyr. Og i denne artikkelen skal vi faktisk være så freidige å påvise at DET er KVDs egen fordømte feil.
Foruten å ta for oss spillefilmfinansiering i Norge og Danmark vil vi også legge fram et forslag til et nytt finansieringssystem her i Norge.
Relatert
KAMPEN OM KINO-NORGE
Blogg: Oslo kino styrker seg med innkjøp av filmdistributør. Vi venter spent på neste trekk fra konkurrenter i inn- og utland, staten og kommunene. På kino kan hva som helst skje.
For et par dollar mer
Z #2 1985: Nedleggelsen av Kinoteket i Oslo var en kulturskandale. Enda verre er det at verken Oslo-kinoene, [...] | kun utdrag
Fra siste Z
Sulten etter å høre til
Om mat, minner, tilhørighet og sorg i den sørkoreanske filmen Little Forest. | kun utdrag
Markens grøde
Lite trumfer følelsen av å ha funnet en skatt. Agnès Vardas Samlerne og jeg er en skatt i seg selv. | kun utdrag
Det handler ikke bare om å spise, men om convivenza – å leve sammen.
Kristin Gjerpe i samtale med Astrid Nordang, Camilla Chams og Francesco Bentivegna. | kun utdrag
Fra arkivet
Bent Hamer og Factotum – Independent Made in Norway?
Z #4 2005: Hvem i Norge er det som kjenner independentmiljøet best? Det naturlige valget syntes å være Bent Hamer som i år hadde premiere på sin nye film Factotum med independentguruen Jim Stark som produsent og kjente amerikanske filmskuespillere, som Matt Dillon og Lili Taylor, i hovedrollene.
Den tragikomiske modernisme – om Hodiak og norsk lavbudsjettfilm
Z #4 1994: Den viktigste norske begivenhet i filmåret 1994 er ikke storproduksjonen Kristin Lavransdatter. [...] | kun utdrag
Nødvendigheten av å glemme for å kunne forstå
Z #3 1990: En av verdens mest innflytelsestrike filmteoretikere for øyeblikket, amerikaneren David Bordwell, [...] | kun utdrag