NRKs nye filmprogram

Filmbonanza kommer til å være et aktualitetsprogram med en rød tråd og reportasjer, sier Vegard Larsen.

De fem siste årene har Larsen vært filmkritiker i Dagbladet, der han har dekket film. Nå debuterer han som programleder.

NRK har ikke hatt et eget filmprogram på TV siden Filmplaneten. Den nye filmprogrammet blir annerledes.

Filmplaneten #1 var et rent magasinprogram, som hovedsakelig tok for seg toneangivende begivenheter i filmhistorien – og så vidt jeg husker, hovedsaklig den amerikanske. Filmplaneten #2 var et mer forklarende program, skodd over samme lest som Typisk Norsk. Det nye filmprogrammet kommer til å være et aktualitetsprogram med en rød tråd og reportasjer. Mitt mål har hele tiden vært at programmet skal fange essensen av «filmsamtalen», den gode samtalen du har med en kompis rett etter at dere har sett en film sammen. Slik sett kan en film som Ridley Scotts Robin Hood føre oss til Mel Brooks filmografi, eller til norske Brian Helgeland i Hollywood. Vi har som mål å fokusere på de mest interessante, aktuelle filmene. I tillegg til norsk og internasjonal film kommer vi også til å fokusere på tv-drama, en sjanger det er vanskelig å komme bort i fra i dag, da grensene mellom tv-drama og film viskes mer og mer ut.  

– Jeg tror også det er viktig med spennende møter med sterke filmpersonligheter. Jeg skulle for eksempel gjerne møtt Tilda Swinton på hennes gård i det skotske høylandet, Abbas Kiarostami på et filmsett i Iran, eller Bent Hamer på en kafé i Oslo, legger han til.   

Han mener det er på viktig at NRK får et nytt filmprogram.

– Enhver TV-kanal med ønske om å bli anerkjent som en seriøs kulturformidler bør ha et filmprogram. Jeg våger å påstå at det er få kunstformer som fanger et så bredt publikum som film, derfor er det også viktig at film blir dissekert, hyllet, omtalt, belyst og diskutert.

Larsen pleide også å se på NRKs tidligere filmprogrammer.

Filmmagasinet ble tatt av i 1993 og da var jeg 12 år gammel, så jeg husker Pål Bang Hansen best som ekspertkommentator og filmjournalist i NRKs andre kulturprogram. Det meste jeg har sett av Filmmagasinet har jeg sett i ettertid. Filmplaneten, ledet av Mikael Olsen Lerøen, fulgte jeg ganske tett.  Men det filmprogrammet jeg har sett mest på, er det svenske Filmkrönikan.

Du har tidligere uttalt at: «film er best på TV». Hvorfor mener du det?

Jeg har vel sagt at den beste arena for filmjournalistikk, er TV, da det alltid er en fordel å kunne vise bilder og spille lyd, når man snakker om film. Den beste arena for å se og oppleve film i sin helhet, er, og kommer alltid til å være, kinematografen.

 Programmet får premiere til høsten.



Relatert

Ingen relaterte saker.


Fra siste Z

Hva er folk horror?

Med den såkalt «opphøyde» skrekkfilmen, som Midsommar, er folk horror igjen i vinden. Men hva er egentlig folk horror, og hvor har veien gått fra britisk 70-tallsskrekkfilm fram til i dag? | kun utdrag

Smittende paranoia: Nokon kjem til å kome og It Comes at Night

Kan redselen for inntrengeren være verre enn inntrengeren?  | kun utdrag

Nasty girls i skrekkfilm

Hvordan kan en feministisk filmviter få glede av skrekkfilm? En reise inn i hva skrekkfilmen egentlig kan gi oss, og inn i hva vi ser og ikke ser i Prano Bailey-Bonds Censor. | kun utdrag


Fra arkivet

Akkurat det vi trengte: Mer bling og fengende musikk

Z #3 2020: Årets musikkvideoprogram var sterkere enn fjorårets, med høyere underholdningsverdi og en spennende hybridfilm som viser en ny måte å tenke musikkvideo. | kun utdrag

Sex, løgn og amoral

Z #1 2024: Jeg hadde mine formative år under den amerikanske filmens andre gullalder. Men det er særlig to filmer som formet måten jeg ser film på: Den ene fransk, den andre britisk. | kun utdrag

Mennesket: en priveligert tilstand

Z #1 2000: Ut fra naturen. | kun utdrag