Z nr. 1 2020: Kinesisk film

Z nr. 1 2020

Bestill nummeret

Z nr. 1 2020
Kinesisk film

Ansvarlig redaktør: Ingrid Rommetveit
Temaredaktør for denne utgaven: Gunnar Iversen

Kina lager like mange filmer årlig som USA. Det er ikke bare et av verdens største filmmarkeder, man har også en storindustri som gjør seg klar til å ta over det globale underholdningsmarkedet. Nummeret presenterer dagens kinesiske filmproduksjon og den hyperkommersielle kinesiske filmindustrien, og tar også en avstikker til Jia Zhangkes internasjonalt anerkjent art house-filmer.


En ny verdensomspennende filmindustri fra Kina

Kina lager nå like mange filmer årlig som USA. Men hva slags filmer lager de? Og hvilke produksjonsforhold har de i et land preget av både kommunisme, filmsensur og kapitalisme? | kun utdrag

Jia Zhangke: Urokråke og samfunnsrefser

Jia Zhangke er ikke redd for å vise fram problemene i dagens kinesiske samfunn. Det har gitt ham mye motstand. Her er et dypdykk inn i hvordan Jias filmer viser et helt annet Kina enn det myndighetene vil du skal se. | kun utdrag

Å gå på kino i Kina

Hva kan en vanlig tilskuer forvente å se på kino i Kina?

Barndommens filmopplevelser i Beijing

Om kinoopplevelser og det kinesiske piratkopimarkedet før og nå. | kun utdrag

Verden slik den burde være – om normative realismer i dagens kinesiske film

Proletariske, sosialistiske eller kapitalistiske realismer. Alle vil si noe om hvordan verden bør være. Jason McGrath ser på sammenhengene mellom filmer fra den revolusjonære perioden og dagens postrevolusjonære film. Og finner også likheter mellom kinesisk kampsportfilm og Hollywoods superheltfilmer. | kun utdrag