David Ayers Suicide Squad (2016)

Suicide Squad. Foto: SF Norge Suicide Squad. Foto: SF Norge

 

Warner og DC Comics gjør en ny vri: En tegneseriefilmatisering med superskurker i hovedrollene.

Det var Supermann, sist sett i Batman v Superman (Zack Snyder 2016), som viste at romvesener/meta-mennesker kan leve midt i blant oss. Og etter at Supermann skal ha blitt drept av monsteret Doomsday, opplevde verden et midlertidig tap. Hvem er det nå som skal redde verden fra overnaturlige trusler?

I Suicide Squad (2016) møter vi Amanda Waller, fengselsbestyrer i Belle Reve-fengselet i Lousiana, som driver et fengsel litt utenom det vanlige. Noen av de innsatte har overnaturlige evner, andre er geniale taktikere. Waller klarer å se gode kvaliteter i dem selv om de er kriminelle. Hun ønsker å danne en gjeng med uunnværlige agenter, som kan gjøre hysj-hysj-oppdrag for USAs regjering mot redusert soningstid. Men for at de ikke skal kunne rømme, har hele gjengen fått skutt inn en mikrobombe (på størrelse med et riskorn) i nakken.

Utrygghet har hvilt over verden etter Supermanns død, og plutselig kommer en ny trussel: Arkeologen June Moone har lenge holdt sine trollkvinne-egenskaper i sjakk, men slår seg nå vrang og blir trollkvinnen Enchantress. Hun ønsker å få hele verden til å være underdanig og tilbe henne. Slik får Amanda Waller en svært god grunn til å danne sin Task Force X/Suicide Squad, bestående av en finurlig samling fengselsinnsatte. Oppdraget er i gang, men gruppen består av skurker, det er konflikter dem i mellom, og opposisjon mot Waller. Og: Er Waller ærlig om å redusere soningstiden deres, eller er dette noe hun gjør for egen vinning? Vil alle komme tilbake i live?

Hva er Suicide Squad?

Suicide Squad. Foto: SF Norge Suicide Squad. Foto: SF Norge

 

Suicide Squad er en tegneserie som i de siste årene er blitt ganske populær, og som derfor ble filmatisert. Norgespremieren var 5.august 2016. Tegneserien handler om en rekke superskurker hovedsaklig fra Batmans univers, men også superskurker fra andre serier i DC Comics, som blir lovet kortere fengselssoning om de gjør oppdrag for USAs regjering.

I tegneserieverdenen til DC Comics har det hittil vært tre epoker: Pre Crisis (fra 30-tallet til 1986), Post Crisis (fra 1987 til 2011) og New 52 (2011 til nå). I Pre Crisis-perioden ble de aller første tegneseriekarakterene skapt, men mange hadde ikke fått skikkelige bakgrunnshistorier. Dette ble gjort noe med i 1986-1987, med serien Crisis On Infinite Earths, der mange av dem fikk skikkelige bakgrunnshistorier, og alternative tidslinjer ble eliminert. Men i 2011 endret alt dette seg med reformen New 52. Helt nye bakgrunnshistorier ble til, og mange eksperimenter og endringer ble gjort med tegneseriekarakterene.

Suicide Squad har vært igjennom alle disse epokene. Suicide Squad ble skapt i 1959, i Pre Crisis-eraen, av forfatter Robert Kanigher og tegner Ross Andru. Dette var imidlertid noe helt annet enn den Suicide Squad vi kan finne i dag. Den bestod av kommandosoldater ledet av Richard Montgomery Flag, som skulle utrydde monstre i ødemarkene. Serien varte ikke særlig lenge. I 1987 skapte forfatter John Ostrander en helt annen versjon, og det er denne som har holdt seg frem til i dag. Her kommer den afroamerikanske kvinnen Amanda Waller med et ønske til Ronald Reagan om å stifte en gjeng uunnværlige agenter – men de er fengselsinnsatte (mesteparten fiender av Batman). Sønnen til Richard Montgomery Flag fra Pre Crisis-eraen, Richard Rogers Flag, skal lede disse fengselsinnsatte. De skal kjempe mot terrorister, kommunister, og andre fiender av USA. Og noen monstre i ny og ne. I New 52-eraen, fra 2011 til nå, er mye av dette bevart, men et stort trekkplaster er gruppens nye medlem, Harley Quinn – Jokerens kjæreste. Populariteten til denne nye versjonen av Suicide Squad, resulterte i fjorårets spillefilm

Filmprosjektets utvikling

Suicide Squad. Foto: SF Norge Suicide Squad. Foto: SF Norge

 

I 2009 hadde Warner planlagt å lage en film om Suicide Squad, med produsentene Dan Lin, Colin Wilson og Charles Roven. Justin Marks hadde utformet et manusutkast. Det ble planlagt og planlagt, uten å bli til noen film. I 2014 var New 52-eraens Suicide Squad blitt ganske populær, og da kom David Ayer på banen. I april 2015 fikk han oppdraget med både å skrive manus og være regissør. En av inspirasjonskildene hans i arbeidet var 12 Fortapte Menn (1967, Robert Aldrich).

Zack Snyder hadde hittil regissert alle filmene som inngikk i DC Extended Universe. Nå fikk Ayer regijobben for Suicide Squad, siden Warner ønsket en ny vri denne gangen. Dette av flere grunner: Både Batman og Supermann har i flere tiår hatt egne filmer, mens mange av de andre heltene i DC ikke har kommet på kinolerretet. Aquaman, Green Arrow, Flash og Wonderwoman har kommet i skyggen av Batman og Supermann. Dessuten kan det være enda mer penger å tjene ved å kombinere mange populære helter i en og samme film. Filmene i DC Extended Universe kom dermed i følgende rekkefølge: Man Of Steel (Snyder 2013), Batman v Superman (Snyder 2016), og Suicide Squad (Ayer 2016). Og det er flere filmer på vei i dette prosjektet.

Superhelten Hawkman er relativt ukjent, men til og med han skal løftes fram. I Suicide Squad-filmen foregår store deler av handlingen i hans hjemby, Midway City.

Dette er tredje gang Suicide Squad fremstilles i live-action (de har også blitt framstilt i animasjonsfilmer). I ungdomsdramaet om Supermann/Clark Kent Smallville (2001-2011), hadde Suicide Squad opptredener i de siste sesongene i 2010 og 2011. De har også vært med i TV-serien om den unge Green Arrow/Oliver Queen i Arrow (2012-), der de hadde opptredener i 2014 og 2015. Også Harley Quinn har tidligere vært å se i live-action, da spilt av Mia Sarah i TV-serien om kvinner fra Batmans univers, Birds Of Prey (2002-2003)

Suicide Squad. Foto: SF Norge Suicide Squad. Foto: SF Norge

 

King Shark (en form for haimenneske), en svært viktig skikkelse i Suicide Squads New 52-serie, ble i filmen byttet ut med krokodillemennesket Killer Croc. King Shark kunne bare ha blitt framstilt med avanserte CGI-spesialeffekter (Computer Generated Images). Dette ville bli vanskelig å få til, siden de andre i gruppen ble spilt av ekte mennesker. Killer Croc, spilt av Adewale Akinnuoye-Agbaje, måtte allikevel sminkes svært avansert, og det kunne ta opptil fem timer.

Flere av scenene mellom Harley Quinn og Jokeren ble klippet vekk i løpet av etterproduksjonen. I tegneseriene er Jokeren alltid voldelig mot kjæresten Harley, og dette ble i utgangspunktet gjengitt i filmen. Warners produsenter bestemte seg imidlertid for å fjerne disse scenene (IMDb 2016).

Valg av skuespillere

SUICIDE SQUAD Suicide Squad. Foto: SF Norge

 

Dette er riktignok en film om Batmans fiender, og Batman (spilt av Ben Affleck) er med i filmen, men er lite fremtredende.

Ryan Gosling ble først tilbudt rollen som Jokeren, men takket nei. Jared Leto takket ja. Med Leto i rollen har faktisk alle Joker-skuespillerne i Batman-filmene vunnet Oscar i løpet av karrierene sine for beste hovedrolle/birolle: Jack Nicholson, Heath Ledger og Jared Leto. Heath Ledger fikk en posthum Oscar for innsatsen som Jokeren i The Dark Knight (Christopher Nolan, 2008).

Jared Leto ønsket ikke å etterligne tidligere versjoner av Jokeren på film, han ville i stedet studere hvordan Jokeren er i tegneseriene. Og han ble visstnok så engasjert i rollen sin under innspillingen at han nektet å gi seg med Jokerfaktene, selv etter at kameraene var slått av. Han ertet skuespillerne og sendte dem rare ting i posten, alt for å skape en uforutsigbar stemning under filmingen. Will Smith sa at han aldri fikk se den virkelige Jared under innspillingen. Margot Robbie – som spilte Harley Quinn – har sagt at hun ikke hadde noen forberedende øvinger med Leto i de scenene der Jokeren står overfor Harley Quinn. Dette fordi at hun og Ayer mente det ville skape en lignende uforutsigbarhet.

Suicide Squad. Foto: SF Norge Suicide Squad. Foto: SF Norge

 

Det ble vurdert mange skuespillere til rollen som Harley Quinn, og Emma Roberts var ganske høyt oppe på listen. Hun var imidlertid opptatt med TV-serien Scream Queens (2015-) og takket nei. Skaperen av Harley Quinn, forfatter Paul Dini, likte imidlertid Margot Robbies fremtreden som Quinn i filmen godt.

Flere ble også vurdert til rollen som Floyd Lawton/Deadshot, blant dem Leonardo DiCaprio, Keanu Reeves, og Michael Fassbender. Will Smith takket til slutt ja, og han fordypet seg virkelig i forarbeidet til rollen: Han trente sammen med kommandosoldater fra Navy Seals, og lærte seg bruken av en rekke maskingevær. Dette synes godt i filmen.

Det ble også åpnet for at nye talenter skulle få prøve seg: Karen Fukuhara debuterte på film som det kvinnelige medlemmet Katana (IMDb 2016).

Filminnspillingen

Suicide Squad. Foto: SF Norge Suicide Squad. Foto: SF Norge

 

Filminnspillingen begynte i april 2015, i Chicago og Toronto under dekknavnet «Bravo 14». David Ayer var under et enormt press for å levere et ferdig filmresultat til en skviset deadline. Warners produsenter la sterke føringer for ham, og flere klippere redigerte filmen. Det var også – under etterproduksjonen – ulike synspunkter på hvilken tone og stemning filmen skulle ha, blant annet pga. de middelmådige anmeldelsene Batman v Superman (Snyder 2016) hadde mottatt. Warners produsenter krevde nye tagninger av enkelte scener for å legge inn mer humor og lette på den dystre stemningen. Ayer hadde opprinnelig en annen visjon for filmen enn den Warner trumfet gjennom. Han ville for eksempel starte filmen med en dyster scene der Cara Delivingne, som June Moone, vandret i en grotte i Latin-Amerika. Denne scenen ble forkortet og klippet inn senere i filmen, og filmen fikk i stedet en åpningsscene med Will Smith i fengselet som Deadshot.

På den amerikanske tegneseriefestivalen Comic-Con i 2015, ble publikum eksklusivt presentert for den første traileren. Dette var ett år før premieren 5.august. Spesiallaget, kun for denne traileren, var en bearbeidet versjon av Bee Gees låt I Started A Joke, fremført av Becky Hanson. Traileren trollbandt publikum og skapte hype. Noen publikummerne snikfilmet imidlertid videoen med et minikamera, og la den ut på YouTube, med svært dårlig kvalitet. Dette førte til at Warner kort tid etter la ut en HD-versjon, som også havnet på YouTube. Traileren fikk enorme seertall, og skapte skyhøye forventninger til Suicide Squads kinopremiere. På grunn av forventningene, annonserte Warner i mai 2016 en mulig kommende film om Harley Quinn. Denne vil også inngå i DC Extended Universe, og både kjente og ukjente kvinnelige skurker skal med i rollegalleriet (IMDb 2016).

Eminem og russelåt

Steven Price komponerte filmmusikken, i tillegg er mange hitlåter, både gamle og nye, brukt i enkeltscener. Blant annet Eminems Without Me (2002). Eminem parodierte for øvrig i sin tid Batmans medhjelper Robin i musikkvideoen til denne låta:

 

 

Av kuriositeter kan det også nevnes at det ble laget en norsk russelåt fra 2016-kullet i påvente av filmen, med tittelen Suicide Squad. Denne ble laget av russebandet Jack Dee & RykkinnFella.

Mottagelsen

Med den svært så forhåndspubliserte traileren var det skyhøye forventninger til filmen før premieren i USA 1.august 2016. Med Warners omarbeidinger fikk den også en lavere aldersgrense og kunne nå et yngre publikum. Den amerikanske sensurorganisasjonen Motion Picture Association Of America (MPAA) gav filmen vurderingen: «Rated PG – 13 for sequences of violence and action throughout, disturbing behavior, suggestive content and language» (IMDb, Parents Guide 2016).

I Norge fikk den 12 års aldersgrense av Medietilsynet, med begrunnelsen: «Til tross for store mengder actionvold får filmen 12-årsgrense da dette skjer i et tydelig fantasiunivers» (Filmweb 2016).

Mange anmeldere vendte tommelen ned, også New York Times’ anmelder A.O. Scott, som hadde følgende å komme med: «Suicide Squad presents a motley collection of characters, drawn from the DC comic-book series of the same name and played by an assortment of emerging and established actors (…) The colors are lurid and smeary (when it’s not too dark to see what’s going on). The language pushes the far boundary of its PG-13 rating. The death toll is high, and the weapons are nasty. In spite of all the mayhem and attitude, the overall mood is cautious. For a film about a gang of outlaw brawlers, Suicide Squad is awfully careful to stay inside the lines (…) It’s too cynical, too scared, to be as grisly or as dirty as it should be». (Scott 2016)

Suicide Squad. Foto: SF Norge Suicide Squad. Foto: SF Norge

 

I Norge fikk den også mye negativ omtale, men noen vendte tommelen opp, blant dem Aftenpostens May Synnøve Rogne: «Filmen skal fortelle historiene til mange karakterer og oppleves litt episodisk i starten- fortellerflyten hakker litt, men går seg til etter hvert. Samtidig er tilbakeblikkene både spennende, fargerike og morsomt fortalt (…) Den kunne vært hakket råere, men de rolige partiene, kombinert med action, kler den» (Rogne 2016)

Selv om den fikk stort sett dårlige anmeldelser både i USA og Norge, ble selv denne amputerte versjonen av Ayers verk godt besøkt på kinoene. I følge VG har filmen dratt inn 135,1 millioner dollar, over 1,1 milliarder norske kroner, i USA siden premieren. Det er ny rekord for kinofilmer med premiere i august. Filmen håvet inn 132 millioner dollar utenlands, noe som gjør at filmen har tjent over 2,2 milliarder kroner på verdensbasis. Jeff Goldstein, utøvende visedirektør i Warner, sa at inntektene har overgått Warners forventninger. I Norge gjorde Suicide Squad det også bra i premierehelgen med over 91 000 besøkende. Det var den beste åpningshelgen på kino i Norge så langt i 2016 (Alvsing 2016). Og slik det fremgår av filmen, har David Ayer vært svært tro mot New 52-eraens Suicide Squad-tegneserier.

Suicide Squad: En analytisk innfallsvinkel til filmen

De uunnværlige mot trollkvinnen

SUICIDE SQUAD Suicide Squad. Foto: SF Norge

 

Handlingen foregår i et fiktivt samfunn, i det respektive Belle Reve-fengselet i Louisiana, og i Midway City – byen Suicide Squad sendes til for å stanse Enchantress’ galskap. Supermann skal ha blitt drept av monsteret Doomsday, og verden har fått lære at det finnes overnaturlige vesener blant dem. Så kommer den forheksede June Moone, i Enchantress’ skikkelse.

Filmens hovedkonflikt spiller på gruppekonflikter, trolldom og demonisering. Den skildrer også et politisk system, der USAs regjering er likegyldige til hvordan de skal bekjempe terroren, og av hvem, så lenge jobben blir gjort. De tyr til å hyre fengselsinnsatte til denne jobben. Et særlig viktig element i filmen er skildringen av gruppekonflikter, der det også opponeres mot autoriteter. Og det er mye humor i filmen, en stor del av den fra karakteren Harley Quinn, en galgenhumor som skal lette på den sårbare situasjonen disse uunnværlige agentene befinner seg i.

Hovedpersonene

Amanda Waller ser alt Suicide Squad/Task Force X foretar seg, via kameraer i flyvende droner. Hun samler de beste av de beste, og stiller seg likegyldig til om de er kriminelle, så lenge jobben blir gjort. Selv om hun er krass mot dem, ser det ut som at hun også klarer å se det gode i disse kriminelle. Hvorfor skulle hun ha dannet Task Force X hvis hun hatet dem? Mot slutten av filmen får ikke bare gjengen ti års redusert soning, men i tillegg noe ekstra: Harley får kaffemaskin i cellen sin, Killer Croc får TV, Deadshot får møte datteren. Men Waller kan også være grusom, i hvert fall mot de som går henne imot.

Suicide Squad. Foto: SF Norge Suicide Squad. Foto: SF Norge

 

Kommandosoldaten Rick Flag er en av de redeligste og mest skikkede medlemmene, og han er også lederen av Task Force X. Innerst inne er han forferdelig glad i kjæresten June Moone, og vil så gjerne ha henne fri fra all demonisering- derfor hemmeligholder han så mye som mulig overfor gjengen. De vet hverken hva de kjemper mot eller hvorfor.

Deadshot/Floyd Lawton er en leiemorder med spesiallaget kikkertsikte på øyet, slik at han aldri bommer. Hans motto er «No money, no honey», og han krever alltid forhåndsbetaling. Men han er ikke bare leiemorder for egen vinning, han har en datter på deltid som han gjør alt for. Hun skal få rikelig med penger slik at hun kan briljere på college. Men spørsmålet er hva som er viktigst? Penger eller å være en god far? Datteren Zoe liker nemlig ikke at han er leiemorder.

Killer Croc/Waylon Jones er en krokodilleskapning og fremstilles som svært fåmælt. Til tross for utmerket sminking, er han et monster til pynt. Det er ikke brukt noen skrekkfilm-virkemidler for å gjøre ham skummel. Åpenbart for å få lavere aldersgrense.

Slipknot/Christopher Weiss er en superskurk som bruker tau med renneløkke som drapsvåpen. I filmen er han den minst fremtredende. Han er fåmælt, og uten en klar agenda. Han var også førstemann til å bli drept, og røk ut som en realityshow-deltaker.

Suicide Squad. Foto: SF Norge Suicide Squad. Foto: SF Norge

 

El Diablo/Chato Santana leker med en flammefigur i håndflaten. Den skal forestille hans avdøde kone. Han har brannstiftende evner, kalt pyrokinese, slik at hendene hans kan sende ut flammer. Ved et uhell klarte han i fortiden å ta livet av både kone og barn med denne pyrokinesen. I fengselet vil han glemme alt dette, og er mot sin vilje presset ut på oppdrag av Waller. Men han opponerer ikke mot henne slik som de andre.

Katana/Tatsu Yamashiro er oppkalt etter det japanske sverdet Katana, og hever seg over de kriminelle i gruppen: «I’m not a thief». Hun er på Rick Flags side. Fordi hun ikke er kriminell har hun heller ingen mikrobombe på seg og kan derfor komme og gå som hun selv vil. I et rituale ber hun til sverdet sitt, og slik kan hun kommunisere med sin avdøde mann. Sverdet hennes kan fange sjelene til de det dreper – og hennes mann ble drept, av en tidligere fiende, med dette sverdet.

Harley Quinn/Harleen Frances Quinzel var opprinnelig en fengselspsykiater som forelsket seg i Jokeren mens hun behandlet han. Deretter kledde hun seg ut som en harlekin og ble hans medhjelper. Hun lever i sin egen verden inne i Belle Reve-fengselet, og drømmer om å gjenforenes med Jokeren. Hun er framstilt akkurat som i tegneseriene; som den livlige akrobaten hun er hopper hun salto, og står på hendene. Hun har mange vittige kommentarer, og er ikke redd for å bruke balltre mot fienden. Men hun har sin egen agenda: Hun har i all hemmelighet avtalt med Jokeren å rømme sammen med ham, og før dette fått nakkebomben deaktivert av hackere. Som i tegneseriene gjør hun alt for «My puddin’».

Suicide Squad. Foto: SF Norge Suicide Squad. Foto: SF Norge

 

I Jared Letos skikkelse er Jokeren like kynisk og gal som i tegneseriene. Men som Harleys kjæreste er han sminket som en pen og kjekk mann, han viser seg også med sin vakre overkropp. Denne kjekke og pene fremstillingen er lite tydelig i bladene.

Captain Boomerang/George Digger Harkness er en australier som drømmer om frihet, og ser ikke  det umoralske ved å stjele. Han er både sleip og arrogant, og opponerer mot Rick Flag og Amanda Waller. Harkness tøyer strikken så langt det lar seg gjøre: Han skulle teste om mikrobomben fungerte, og ba Slipknot om å rømme bare for å se om bomben gikk av- noe den også gjorde. Han havner dermed på isolat for sin arroganse.

June Moone var opprinnelig arkeolog og utforsket en grotte i Latin-Amerika. Der fant hun en miniatyrgudestatue, som hun av nysgjerrighet rev av forseglingen på, og ble forhekset: Omgjort til trollkvinnen Enchantress. Hun klarte lenge å holde sine trollkvinneegenskaper i sjakk, og ga Rick Flag et løfte om at hun bare skulle bruke magien i det godes tjeneste. Men i filmen klarer hun ikke dette lenger. Som Enchantress har hun fått med seg en mannlig demon, Incubus, og de to vil legge resten av verden under seg. De to demonene vil ikke akkurat utslette menneskeheten, de lover å innfri menneskenes ønsker hvis de vil bli slavene deres. Om ikke dette er et falskt løfte?

Motley Crew mot det overnaturlige

Suicide Squad. Foto: SF Norge Suicide Squad. Foto: SF Norge

 

Det diskuteres i regjeringens møterom at tredje verdenskrig kan bli romvesener/ meta-menneskers angrep på verden, og at det trengs en motpart for å stoppe dette: De uunnværlige fengselsinnsatte som blir til Task Force X. Regjeringen synes dette navnet er mer passende enn Suicide Squad (slik det ble opplyst om i John Ostranders tegneserienummer Sea Of Troubles, Ostrander 1989, s.260).

Så sendes de av gårde på sitt første oppdrag, og gjengen i Task Force X vil helst ikke tilbake til fengselet, siden de der har blitt kraftig mobbet av fengselsvakten Griggs (spilt av Ike Barinholz). Ute i felten har de fått skutt inn en mikrobombe (lite som et riskorn), i nakken, og Slipknots skjebne har vist dem at de aldri må rømme slik han gjorde. De vet ikke hva de skal kjempe mot, og heller ikke at Flag vil skåne sin kjære June.

Harley Quinn og Katana fungerer svært dårlig sammen, der Harleys sarkastiske replikk «Love your perfume, what is that – the stench of death?» er del av deres første møte. Harley klarer også stadig å irritere Flag; som når hun knuser et butikkvindu med balltreet sitt og forsvarer seg med: «We’re bad guys. It’s what we do!»

Suicide Squad. Foto: SF Norge Suicide Squad. Foto: SF Norge

 

Floyd Lawton og Rick Flags konflikt består i at de er uenige om hva som er mest redelig: Å være kommandosoldat eller leiemorder. Flag sier at å kjempe og dø for landet sitt og videre verdensfred, er noe edelt. Når Lawton motsier ham på dette, må en ta i betraktning at han i filmen kun har drept gangstere, og at han ikke bruker pengene utelukkende på seg selv. Han gjør alt for at datteren Zoe skal blomstre og få seg en utdannelse.

Ut i fra dette kan en utlede at Suicide Squad/Task Force X utgjør noe som kalles for Motley Crew: Og det er at de er en finurlig blanding av mange ulike og spesielle personligheter, som på hver sin spesielle måte kan bidra med noe. Det som kan bli leit til tider er at det er klare gruppekonflikter, selv om de til slutt får jobben gjort.

Sjangermiks

Suicide Squad. Foto: SF Norge Suicide Squad. Foto: SF Norge

 

Sjangermessig er filmen en blanding av superhelt, actionkomedie og science fiction. Humoren består i alle de sarkastiske replikkene som medlemmene lirer av seg, mesteparten fra Harley Quinn. Science fiction-delen består i alle spesialeffektene rundt Enchantress’ terror. Det brukes mye CGI-effekter i filmen og den holdes i mørke farger, slik New York Times’ anmelder A.O. Scott også understreker: «The colors are lurid and smeary (when it’s not too dark to see what’s going on)» (Scott 2016). Anmelderen forbinder det dermed med noe negativt, men Ayer har trolig brukt disse mørke fargene for å gjenskape stemningen slik den er i New 52-bladene.

Lyd og musikk, redigering

Musikken er komponert av Steven Price. Den er en dundrende heroisk musikk med mye bass, som hentet fra en sommerblockbuster. Når Harley Quinn tar på seg kostymet sitt før oppdraget startes, spilles Eminems Without Me på lydsiden. En medrivende scene er et retrospektiv der Jokeren skal innvie den usikre psykiateren Harleen Frances Quinzel – på den kjemiske fabrikken Ace Chemicals: Hun må hoppe ned i syretanken for å bli akkurat som ham. Her har musikeren Steven Price synkronisert Kehlanis R’n’B- låt Gangsta, inn i Prices fengende musikkspor på en måte som kan gi frysninger.

Et stort minus som trekker filmen ned, og som anmelderne reagerte på, er den slurvete redigeringen. Dette kommer trolig av at filmen har mange personer å skildre. En annen faktor var at Warners produsenter, som tidligere nevnt, ønsket en annen versjon enn den Ayer hadde lagt frem for dem.

Til slutt

Suicide Squad. Foto: SF Norge Suicide Squad. Foto: SF Norge

 

Filmen har medrivende scener, samtidig som den har svært gode rolletolkninger fra skuespillere som Viola Davis, Jared Leto, Margot Robbie, og Will Smith. Det har til og med blitt planlagt en oppfølger med Harley Quinn, som en følge av Suicide Squads popularitet på kino.

Til tross for en amputert versjon, har Suicide Squad klart å finne sin vei til kinotoppen og har spilt inn svært mange penger. Den er også svært tro mot tegneseriene. Det blir spennende å se om vi får en Directors Cut-versjon som får de krasse anmelderne til å angre seg. Alt i alt er det et tappert forsøk fra Warner å innlemme en skurkefilm inn i DC Extended Universe, der filmen også klarer å vise at selv kriminelle kan ha sine gode sider.

Kilder:

Bøker:

Ostrander, J. (1989) Sea of Troubles I: Suicide Squad vol.3: Rogues (2016, s.258-280) New York: DC Comics.

Internett:

Alvsing, F. (2016, 8.august) Suicide Squad knuser rekord. Hentet 28.august 2016, fra VG: http://www.vg.no/rampelys/film/hollywood/suicide-squad-knuser-rekord/a/23760014/

Engelstad, E. (2016, 6.mai) Engelen anmelder årets russelåter. Hentet 28.august 2016, fra Bergens Tidende: http://www.bt.no/kultur/Engelen-anmelder-arets-russelater-3590748.html

Filmweb (2016) Suicide Squad.  Hentet 28.august 2016, fra Filmweb: http://www.filmweb.no/film/article1194384.ece

Furnes, L.B. (2016). Med superskurker i hovedrollene. Hentet 28. august 2016, fra Serienett:

http://serienett.no/arkiv2016/www.serienett.no/article/2248/med-superskurker-i-hovedrollene.html

Dette er den nyeste lenken, siden den nå er i arkivet til serienett.

 

IMDb (2016) Suicide Squad: Trivia.  Hentet 28.august 2016, fra Internet Movie Database: http://www.imdb.com/title/tt1386697/trivia?ref_=tt_ql_2

IMDb (2016) Suicide Squad: Parents Guide.  Hentet 28.august 2016, fra Internet Movie Database: http://www.imdb.com/title/tt1386697/parentalguide?ref_=tt_stry_pg#certification

Rogne, M. S. (2016, 3.august) «Suicide Squad» er både mørk, dyster og morsom. Hentet 28.august 2016, fra Aftenposten: http://www.aftenposten.no/kultur/Suicide-Squad-er-mork_-dyster-og-morsom-601281b.html

Scott, A.O. (2016, 3.august) Review: ‘Suicide Squad’ Chases Nihilistic Swagger but Trips Over It’s Own Feet. Hentet 28.august 2016 fra New York Times: http://www.nytimes.com/2016/08/05/movies/suicide-squad-review-dc-comics.html?_r=2

 

 

 Relatert

Gotham – nattens by

Z #2 2012: Når «The Dark Knight» igjen sprer vingene over norske kinolerreter den 25. juli, ser vi hans evige paradoks: Desto mer Batman bekjemper kriminaliteten, desto mer utfordrer han Gotham Citys eksistens.

Tim Burton i høyoppløst herlighet

Blogg: Hvordan gjør filmene til en av vår samtids mest formstrenge regissører seg på Blu-ray? Zs blogger tar for seg Blu-ray-utgivelsene av Tim Burtons filmer.

Trykksverte og celluloid

Z #2 1994: Tanker og momenter rundt forholdet mellom film og tegneserier: «Folk leser jo ikke lenger. De [...] | kun utdrag


Fra siste Z

Hva er folk horror?

Med den såkalt «opphøyde» skrekkfilmen, som Midsommar, er folk horror igjen i vinden. Men hva er egentlig folk horror, og hvor har veien gått fra britisk 70-tallsskrekkfilm fram til i dag? | kun utdrag

Smittende paranoia: Nokon kjem til å kome og It Comes at Night

Kan redselen for inntrengeren være verre enn inntrengeren?  | kun utdrag

Nasty girls i skrekkfilm

Hvordan kan en feministisk filmviter få glede av skrekkfilm? En reise inn i hva skrekkfilmen egentlig kan gi oss, og inn i hva vi ser og ikke ser i Prano Bailey-Bonds Censor. | kun utdrag


Fra arkivet

Intervju med Monica Voilås Myklebust

Z #4 2018: Hovedpersonen i 100 % menneske ser tilbake på filmen, femten år etter den ble produsert. | kun utdrag

Limbo

Z #4 2010: Limbo er en tilstand og en dans hvor man lett går på ryggen, bokstavelig talt. Maria Sødahls Limbo gav oss derimot høstens mest talentfulle spillefilmdebut.

Kjærlighetsforbindelsene – om lesbisk kjærlighet fremstilt på film

Z #4 2021: I dette essayet vil gjøre et sveip gjennom filmens historie, kanskje snu opp ned på noen gjengse forestillinger og flette inn en oversikt over titler som er relevante for det temaet jeg omhandler. Mitt spesifikke formål er å vise hvordan kjærlighet mellom kvinner, mer eller mindre eksplisitt eller fordekt, er fremstilt. | kun utdrag