Kritikersalong: Film og videokunst – på tide å møtes?

KopfkinoTirsdag 5 november arrangeres seminar om forholdet mellom film og videokunst i Atelier Nord sine lokaler på Grünerløkka i Oslo. Et spennende initiativ, og med interessante innledere. Her er info fra seminarholderne:

Den digitale revolusjonen har skapt nye muligheter til å lage og vise levende bilder av høy kvalitet. Mange gallerikunstnere jobber i dag ut fra liknende rammer som filmbransjen, og vi inviterer til debatt: Er skillet mellom kinofilm og videokunst i ferd med å viskes ut? Ønsker vi en slik utvikling, eller kan en grenseoppgang være produktiv?

Tid: Tirsdag 5. november kl 19:00-21:00.
Sted: Atelier Nord ANX, Visningsrom for mediekunst, Olaf Ryes plass 2.
Arrangør: Norsk kritikerlags seksjon for kunst i samarbeid med Atelier Nord.
Deltakere:
        

  • Lene Berg – kunstner og filmskaper
  •         

  • Mattias Härenstam – kunstner og filmskaper
  •         

  • Åse Meyer – kortfilmkonsulent i Norsk Filminstitutt
  •         

  • Susanne Østby Sæther – medieviter og postdoktor i kunsthistorie ved Universitetet i Oslo

Ordstyrer for arrangementet er Oda Bhar – kunstkritiker i Dagsavisen og filmskribent i bransjebladet Rushprint.

Bakgrunn: Tradisjonelt har forholdet mellom filmbransjen og videokunstmiljøet i Norge vært preget av gjensidig skepsis og et markant institusjonelt skille. Den nye digitale virkeligheten har gjort grenseoppgangen vanskeligere, både når det gjelder produksjon og visningsrammer.

Gallerier og museer viser filmbaserte arbeider på stadig større skjermer og lerreter, ofte i rom utformet som små kinosaler. Ved Norsk Filminstitutt rapporteres det om mange søknader fra bildekunstnere, og kortfilmfestivalene viser ofte eksperimentelle filmer i hovedprogrammene. I 2013 var to filmer lagd av bildekunstnere nominert til Amandapriser ved Den norske filmfestivalen i Haugesund: Lene Bergs Kopfkino innen dokumentar og Mattias Härenstams Rekonstruksjon i kategorien for kortfilm.

Vi har invitert de to filmskaperne til en samtale med kunsthistoriker Susanne Østbye Sæther (UiO) og kortfilmkonsulent Åse Meyer (NFI) om gråsonen mellom film og bildekunst i dag. Ønsker miljøene seg først og fremst skillelinjer eller møteplasser? Hvem har mest å vinne og tape på at grensene eventuelt brytes ned? Hvordan kan filmskapere best utnytte potensialet i henholdsvis kinosal og galleri?

Arrangementet er et samarbeid mellom Norsk kritikerlag og Atelier Nord, og støttes av Norsk kulturråd og Institusjonen Fritt Ord.



Relatert

Ingen relaterte saker.


Fra siste Z

Sulten etter å høre til

Om mat, minner, tilhørighet og sorg i den sørkoreanske filmen Little Forest. | kun utdrag

Markens grøde

Lite trumfer følelsen av å ha funnet en skatt. Agnès Vardas Samlerne og jeg er en skatt i seg selv. | kun utdrag

Det handler ikke bare om å spise, men om convivenza – å leve sammen.

Kristin Gjerpe i samtale med Astrid Nordang, Camilla Chams og Francesco Bentivegna. | kun utdrag


Fra arkivet

Visuell antropologi: Forskning eller formidling? – rapport fra et seminar i Tromsø

Z #3 1987: Nordisk Antropologisk Filmforening avholdt sin årlige internasjonale filmfestival 15.-21. juni. [...] | kun utdrag

Filmens fjerde dimensjon: Kroppslige opplevelser med D-BOX og 4DX

Z #4 2023: Visningsteknologien 4DX er temmelig ny på kinofronten og kan foreløpig bare oppleves i tre kinoer her i Norge. I denne teksten diskuterer filmviter Christina G. Petersen fenomenet, og hva den, og andre lignende nye kinoteknologier, ønsker å gjøre med oss tilskuere. | kun utdrag

Filmiske popkonserter

Z #4 2017: I sitt magnum opus Isles of Wonder; åpningsseremonien til de olympiske lekene i London 2012, viser Danny Boyle sin eksepsjonelle finfølelse for å sammenstille musikk og bevegelse. | kun utdrag