Kritikersalong: Film og videokunst – på tide å møtes?

KopfkinoTirsdag 5 november arrangeres seminar om forholdet mellom film og videokunst i Atelier Nord sine lokaler på Grünerløkka i Oslo. Et spennende initiativ, og med interessante innledere. Her er info fra seminarholderne:

Den digitale revolusjonen har skapt nye muligheter til å lage og vise levende bilder av høy kvalitet. Mange gallerikunstnere jobber i dag ut fra liknende rammer som filmbransjen, og vi inviterer til debatt: Er skillet mellom kinofilm og videokunst i ferd med å viskes ut? Ønsker vi en slik utvikling, eller kan en grenseoppgang være produktiv?

Tid: Tirsdag 5. november kl 19:00-21:00.
Sted: Atelier Nord ANX, Visningsrom for mediekunst, Olaf Ryes plass 2.
Arrangør: Norsk kritikerlags seksjon for kunst i samarbeid med Atelier Nord.
Deltakere:
        

  • Lene Berg – kunstner og filmskaper
  •         

  • Mattias Härenstam – kunstner og filmskaper
  •         

  • Åse Meyer – kortfilmkonsulent i Norsk Filminstitutt
  •         

  • Susanne Østby Sæther – medieviter og postdoktor i kunsthistorie ved Universitetet i Oslo

Ordstyrer for arrangementet er Oda Bhar – kunstkritiker i Dagsavisen og filmskribent i bransjebladet Rushprint.

Bakgrunn: Tradisjonelt har forholdet mellom filmbransjen og videokunstmiljøet i Norge vært preget av gjensidig skepsis og et markant institusjonelt skille. Den nye digitale virkeligheten har gjort grenseoppgangen vanskeligere, både når det gjelder produksjon og visningsrammer.

Gallerier og museer viser filmbaserte arbeider på stadig større skjermer og lerreter, ofte i rom utformet som små kinosaler. Ved Norsk Filminstitutt rapporteres det om mange søknader fra bildekunstnere, og kortfilmfestivalene viser ofte eksperimentelle filmer i hovedprogrammene. I 2013 var to filmer lagd av bildekunstnere nominert til Amandapriser ved Den norske filmfestivalen i Haugesund: Lene Bergs Kopfkino innen dokumentar og Mattias Härenstams Rekonstruksjon i kategorien for kortfilm.

Vi har invitert de to filmskaperne til en samtale med kunsthistoriker Susanne Østbye Sæther (UiO) og kortfilmkonsulent Åse Meyer (NFI) om gråsonen mellom film og bildekunst i dag. Ønsker miljøene seg først og fremst skillelinjer eller møteplasser? Hvem har mest å vinne og tape på at grensene eventuelt brytes ned? Hvordan kan filmskapere best utnytte potensialet i henholdsvis kinosal og galleri?

Arrangementet er et samarbeid mellom Norsk kritikerlag og Atelier Nord, og støttes av Norsk kulturråd og Institusjonen Fritt Ord.



Relatert

Ingen relaterte saker.


Fra siste Z

Forskjellige verdener

Hva vi snakker om når vi snakker om generasjoner. | kun utdrag

Vill vest-fest på femmern

Alt var bedre før? Det er bare delvis sant og hverken klokt tenkt eller uttrykt. | kun utdrag

Sex, løgn og amoral

Jeg hadde mine formative år under den amerikanske filmens andre gullalder. Men det er særlig to filmer som formet måten jeg ser film på: Den ene fransk, den andre britisk. | kun utdrag


Fra arkivet

Kamikaze-cinema – et blikk på Nakashima Tetsuyas filmer og ny japansk popgenrefilm

Z #4 2011: Årets seminar om japansk film finner sted 29. og 30. september. Den japanske filmen er blitt en del av en felles tverrmedial popkultur, skriver Brynjar Bjerkem med blikket rettet mot det siste tiårets japanske filmproduksjon. Undergrunnsfilmen har snudd fokuset fra de relasjonsgranskende og samfunnskritiske dramaene, mens den japanske popkulturelle filmgalskapen viser en vitalitet og en filmkultur som blomstrer.

Å begripe det ubegripelige – eller det første møtet med David Lynch filmatiske univers

Z #2 2011: Ingrid Dokka om sitt møte med Eraserhead. | kun utdrag

ROMANIAS HISTORIE I HOVEDPUNKTER

Blogg: Punktvis innføring i Romanias historie.