ARTHOUSE-KINO I OSLO?

hovedbilde

Salget av Oslo-kinoen er blitt et rått spill om kino-Norge og det antydes endog at en av konkurrentene har satt ut rykter om salg av SF Kino til et grådig investeringsselskap. Kampen står om et nytt privat kinomonopol, Men, kanskje kommer det noe godt ut av catfighten?

 • Oslo Kino kjemper en intern kamp for å slippe å bli spist av kjempestore SF Kino.
 • SF Kino kjemper kanskje eller kanskje ikke for eller i mot å bli kjøpt av et multinasjonalt investeringsselskap.
 •  Mange av Oslos politikerne har litt dårlig samvittighet for kinosalget
 • Digitaliseringen har gitt bestselgerne større plass på vanlige kinoer
 •  Som et biprodukt av dette kan Oslo få sin etterlengtede arthouse-kino.

Ryktene flyr rundt salget av Oslo Kino, for den som får kjøpt selskapet får samtidig inngangsbillett til det nye norske kinomonopolet.

Salget av Oslo-kinoen er blitt et rått spill om kino-Norge og det antydes at det er en av konkurrentene som har satt ut ryktene om et eventuelt salg av SF Kino til et investeringsselskap. For SF er opplagt den heteste tilbyderen i kampen for kinomonopolet. Selskapet har allerede et stort kinonettverk rundt i landet og kjøpte nylig 49 % av aksjene i Bergen kino, landets nest største kinobedrift.

En av godbitene SF lokker med i sitt tilbud om å kjøpe Oslo Kino er et løfte om å bidra til at det blir startet en arthouse-kino i hovedstaden. I så fall blir det landets første.

Arthaus, en ideell privat stiftelse som står for en vesentlig del av kvalitetsfilm-importen til norske kinoer, har lenge jobbet for å få startet en slik kino. I fjor gikk Fritt Ord inn med midler til å utrede mulighetene for å få prosjektet på beina. Og det ser ut til at timingen nå er perfekt for å få et filmens tempel i gang. Ved siden av Arthaus er  blant andre Film Fra Sør-festivalen og Oslo Dokumentarkino mulige samarbeidspartnere i prosjektet og med SF på laget kan profesjonalitet og økonomiske muskler være sikret.

Skjønt, private investorer vil neppe sette i gang et slikt kulturprosjekt uten offentlig støtte? Nei, men mye tyder på at den offentlige støtten også vil tilflyte prosjektet. Etter års hardkjør med kommersialisering av Oslo Kino for å gjøre den til et fetest mulig salgsobjekt, forstår mange politikere at det er på tide å rette opp et frynsete rykte med noen kulturkroner. Mens man hardnakket har kunnet hevde at kino er business og ikke kultur, er det ikke like lett å bruke samme argumentet overfor filmene som vil noe mer en bare å være underholdning, gi spenning og tidtrøyte. Filmkunst, film som gir åndelig og intellektuell påfyll, film som utfordrer, er ofte mindre økonomisk bærekraftige. De er likevel viktige både for samfunnet og publikum. Det er nok stor enighet om dette også blant Oslos kommunepolitikere.

Og hvor i byen kan vi vente at kulturkinoen dukker opp? Siden ingenting formelt er avgjort er det umulig å si noe sikkert. Tidligere Felix kino på Aker brygge har vært nevnt som en mulighet, det samme er Vika kino som nå er stengt for ombygging. Mest sannsynlige alternativ skal imidlertid være et sted langs Akerselva, kanskje i nærheten av DogA og Dansens hus.

Både privatiseringen av de største kinoene, den nettopp gjennomførte digitaliseringen og framveksten av nye distribusjonsformer er i ferd med å endre mye i kino-Norge. Bestselgerne får større tumleplass både på små og store kinoer. Behovet for den alternative kinoen øker. Filmklubber og cinematek merker allerede økt interesse og egne arthouse-kinoer vil nok være en realitet i flere norske byer om ikke lenge. Et slags filmens svar på litteraturhusbølgen.

Bildet: Kinoen THE EYE åpnet nylig i amsterdam, kan noe slikt være tenkelig i Oslo, det matcher jo operaen?

 6 kommentarer

 1. Hei Jon,

  Du nevner at block busterne får større tumleplass etter digitaliseringen, og det er rett. Husk på at det får i høyeste grad de mindre filmene også. En film som tidligere kun var tilgjengelig i en kopi, setter vi nå opp på flere kinoer, og gjerne på forestillipnger gjennom hele dagen i ulike saler. Det er fint å få fram alle nyanser når man skal belyse denne saken.

  Mvh
  Christin Berg
  Programdirektør
  Oslo Kino

 2. Jon Iversen sier:

  Hei Christin,
  Takk for kommentaren. Du har helt rett i at digitaliseringen har gitt større muligheter for fleksibel programmering, men det er jo ikke blitt flere saler og kinoene rundt om sliter helt klart med å få på plass et variert repertoar. Du føler sikkert behov for noen ekstra saler innimellom du også når gode filmer kjemper om plassen?

 3. Frank L. Stavik/Fidalgo sier:

  Det burde kanskje også komme fram at NFK har en egeninteresse i å promotere selskapet Arthaus, og dette tiltaket, da de var med på å starte opp selskapet.
  For de andre mindre distributørene av kvalitetsfilm til norske kinoer, så vil dette være et svært tvilsomt tiltak; med stor sannsynlighet vil det medføre at vi vil måtte legge ned – og da vil i hvert fall ikke tilbudet bli bedre.
  Men at NFK aktivt jobber for å gi Arthaus monopol på kvalitetsfilmimport, kommer ikke som noen stor overraskelse på enkelte av oss som har drevet i denne bransjen en stund…
  For ordens skyld; Fidalgo har drevet med kvalitetsfilmimport lenger enn det Arthaus har gjort, men vi har i motsetning til dem måttet stå på egne ben…

 4. Jon Iversen sier:

  Jeg tror ikke arthouse kinoen kun skal ha filmer fra Arthaus på repertoaret. Håper i hvert fall ikke det. Vi har absolutt behov for flere enn én kvalitetsfilmimportør. Velkommen til Oslos kulturkino med filmene dine Frank!

 5. Frank L. Stavik/Fidalgo sier:

  Det er helt uaktuelt for Fidalgo å levere film til dette prosjektet.

 6. Jon Iversen sier:

  Synd, du har jo stadig film som kunne fått et publikum der. Mer info om prosjektet fra Film fra Sør http://www.filmfrasor.no/no/nyheter/2013/03/Verdensteateret.html

Din kommentar


Relatert

EGENTLIG EN BLOGG OM KUNSTFILM PÅ KINO, MEN EN DEL PREIK OM DIGITAL KINO FØRST

Blogg: Zs blogger har vært på symposiet «Kunst er best på kino» i den nye Kunstnernes hus Kino i Oslo.

KAMPEN OM KINO-NORGE

Blogg: Oslo kino styrker seg med innkjøp av filmdistributør. Vi venter spent på neste trekk fra konkurrenter i inn- og utland, staten og kommunene. På kino kan hva som helst skje.

5 på kino

Z #4 2010: Fem spørsmål til fem sentrale personligheter innen norsk film- og kinopolitikk: Stein Roger Bull, John M. Jacobsen, Lene Løken, Martha Otte og Nina Refseth | kun utdrag


Fra siste Z

Bølger og demoner – naturkrefter i norsk film

De fleste vil enes om at den norske naturen har en sentral plass i den norske folkesjelen. Vi bor tett på den – selv urbane mennesker som bor midt i en av våre få storbyer, har kort vei til store naturområder. Men hvilken plass har den i norsk film? | kun utdrag

Stakkars Oslo

Forfall, betong og voksesmerter i hovedstaden. Einar Aarvig får hjelp av en regissør og en kunsthistoriker til å forstå Oslo i februar 1990 og i dag. | kun utdrag

Stedene snakker: Et knippe filmanbefalinger

I det følgende har jeg plukket ut et lite knippe filmer som på hvert sitt vis benytter omgivelsene til å omslutte tilskueren i stemningstablåer, eller til å kommentere filmenes underliggende problemstillinger – enten gjennom natur, arkitektur eller andre romlige utsnitt. | kun utdrag


Fra arkivet

Spillefilmdebutantene Eva Isaksen og Eva Dahr: Filmen forandret vårt liv!

Z #4 1985: Hvem drømmer ikke om en dag å bli oppringt av en pengesterk filmprodusent, som sier: «Her [...] | kun utdrag

«Eraserhead» revisited

Z #1 1991: David Lynch er blitt stjerneregissør i megaklassen etter Cannes-suksessen med Wild at Heart og den [...] | kun utdrag

Gotham – nattens by

Z #2 2012: Når «The Dark Knight» igjen sprer vingene over norske kinolerreter den 25. juli, ser vi hans evige paradoks: Desto mer Batman bekjemper kriminaliteten, desto mer utfordrer han Gotham Citys eksistens.