Fem nye tv-serier jeg gleder meg til i 2012
Luck (HBO)
David Milch (Deadwood), Michael Mann og Dustin Hoffman. Det er ikke hvem som helst som er involvert i Luck. Men er det nok til å få tv-seerne hektet på hesteveddeløp? Etter å ha sett første episode, som ble sluppet som et pr-stunt før jul, så tror jeg jaggu det. Det hele står og faller på Hoffmans innstendige rolletolkning som Chester ”Ace” Bernstein, en tidligere storgambler som prøver å vinne tilbake sin posisjon etter tre år bak murene.
The Newsroom (HBO)
Aaron Sorkin, mannen som ga oss syv sesonger med The West Wing, er endelig tilbake igjen på tv-skjermen (jeg velger å overse den ikke helt vellykkede Studio 60 on the Sunset Strip). Hans nye dramaserie, The Newsroom, som mange ser på som en oppfølger til West Wings intelligente og prisbelønte drama, har premiere på HBO en eller annen gang i løpet av 2012. Serien dreier seg rundt et fiksjonelt kabelselskap og dets intriger, og Sorkin har visstnok hentet inspirasjon fra MSNBCs Countdown with Keith Olberman.
Love Life (BBC)
Fem originale kjærlighetshistorier som vil endre ditt syn på kjærligheten, lover pressemeldingen fra BCC. Intet mindre. Men med et ensemble som inkluderer Billie Piper, David Tennant, David Morrissey, Jane Horrocks, Ashley Walters og Kaya Scodelario er jeg villig til å la forventningene blomstre. Særlig når de fem historiene er kommet til gjennom stor grad av improvisasjon. Hvordan vet du om du har truffet ditt livs store kjærlighet? Dominic Savage (Love + Hate, Freefall) er en av kreftene bak serien.
Titanic (ITV)
Julian Fellowes, mannen bak Downtown Abbey, er klar for mer klassisk drama. Og det er ikke rent lite han har gått løs på. Fellowes står bak en miniserie i fire deler om verdens mest berømte skipbrudd, Titanic. Denne gangen er inspirasjonen de uhørte historiene fra de mange ulike skjebnene på ferden. Hver episode vil visstnok fortelles gjennom øynene til passasjerer fra alle lag av samfunnet, i hver sin del av båten. Som vanlig, nær sagt alltid når det gjelder britisk drama, mangler det ikke på ambisjoner både når det gjelder ensemble og detaljer. Premiere i april i forbindelse med 100-årsmarkeringen av forliset.
Life’s Too Short (HBO/BBC)
HBO-dominansen er stor på denne listen, men jeg klarer rett og slett ikke å komme utenom Rickie Gervais’ nye satsning. Fallhøyden er stor for mannen som banet ny komikergrunn med The Office, men de første glimtene lover godt. Denne gangen beveger Gervais seg i et semirealistisk univers hvor vi følger den kortvokste skuespilleren Warwick Davies som spiller en fiksjonell versjon av seg selv. Forvent masse cameos og i hysteriske situasjoner, i kjent Gervais-stil.
Relatert

HBOs nye krimserie Bored to Death
Blogg: Det er noe eget med halvdårlige skuespillere som har hatt høyprofilerte roller tidlig i karrieren: de får en egen patina etter som tiden går. Nå er det Ted Dansons tur - og dermed er vi klare for Bored to Death, den nye krimserien fra HBO.

NORTHERN EXPOSURE: DET GODE LIV I ALASKA
Blogg: If we go go insane, we could all go together, in this wild wanton world we could all break down forever … Lindsay Buckingham, «D.W. Suite», sangen som ledsager sluttscenen i episode «Spring Break».
Zs skribent – og redaktør - tørker støv av en av sine egne aller, aller største tv-serieopplevelse, som rangerer på høyden med gode filmopplevelser: Serien Northern Exposure (1990-1995), på norsk Det gode liv i Alaska. Se og kjøp på dvd.
Fra siste Z

Folkemord på 90 minutter
Et frokostmøte i Berlin i 1942 gjorde Holocaust mulig å gjennomføre. Wannsee-konferansen fra 2022 følger grusomhetene minutt for minutt, og etablerer seg som en av tidenes krigsfilmer. | kun utdrag

Feldmann-saken
Det var i forbindelse med manuset til en podkast om Carl Fredriksens Transport, at jeg kom over Feldmann-saken; et dobbeltdrap fra krigen som er utgangspunktet for Bente Erichsens film | kun utdrag

Om visualiseringen av Holocaust: Mellom bildebevis og bildeforbud
Den største forbrytelsen er en av de første norske filmene om Holocaust. Anne Gjelsvik ser nærmere på filmens forhold til fotografiet – og hvordan Holocaust-filmer veksler mellom hva vi må tåle å se – og når det er bedre å ikke vise.
Fra arkivet

Stranger than Paradise
Z #3 1986: Amerikaneren Jim Jarmuschs første langfilm rakk akkurat å få premiere på norske kinoer før den [...] | kun utdrag

Mysterious Skin
Z #4 2005: .. er etter min smak en av årets beste filmer. Jeg gikk og så den etter å ha lest anmeldelsen [...] | kun utdrag

En javaneser i en multikulturell verden – Garin Nugrohos filmer og politiske endringer i det nye Indonesia.
Z #1 2010: Garin Nugroho er en av de viktigste ikke-vestlige filmregissørene i nyere tid. Denne teksten gir en gjennomgang av et utvalg av hans til nå ti spillefilmer, og ser også disse i forhold til hans dokumentarfilmproduksjon.