Filmens grenser – Seminar på Filmens hus 2. og 3. oktober
Helgen 2. og 3. oktober inviterer Norsk filmklubbforbund – i samarbeid med Cinemateket, IMK og Norsk filmkritikerlag – til seminar om «Filmens grenser – digitalisering og nye uttrykk» i Filmens hus i Oslo. Fører ny teknologi til nye filmatiske uttrykk og muligheter, eller til kommersialisering og ensretting?
Filmprofessor Thomas Elsaesser og regissør Ruben Östlund (Gitarmongot, De ufrivillige) er blant innlederne.
4 filmvisninger, foredrag og innlegg. Enkel lunsj begge dagene. Pris 400 kroner (350 kroner for filmklubb- og cinematekmedlemmer)
Fra programmet:
Thomas Elsaesser om «3 D: A New Paradigm or the Return of the Repressed», og om «European Cinema – Still Face to Face with Hollywood»?
Ruben Östlund «Ruben pratar rørligbild och spegelneuroner».
Eivind Røssaak om «Filmen i informasjonens tidsalder.
Jan Holmberg: «Deja vu, tanker kring filmens framtid genom dess forntid»
Torkell Sætervadet «Fra korn til piksler. Hva betyr oppløsning og digitalisering for filmopplevelsen?»
John Christan Rosenlund «Digital fascinasjon – for hvem?»
Filmvisninger: Jerichow (Christian Petzold, 2008), De ufrivillige (Ruben Östlund, 2008) og Hendelse ved bank (Ruben Östlund 2009), Death Proof (Tarantino, 2007), siste film ikke fastsatt
Påmelding til nfk@filmklubb.no innen 24. september.
TweetRelatert

Digital lekestue i SVTs Panama
Blogg: SVTs Panama tar pulsen på den digitale kulturutviklingen, i et medieunivers hvor grenseflatene blir stadig mer flytende.

NORSK KINOREVOLUSJON?
Blogg: Det skjer mye i den norske kinobransjen for tiden. Og det er ikke bare det at kinoene blir digitale. Kino-Norge er også på full fart inn i en periode med restrukturering og kjededannelser. Kinoloven er under revisjon. Kommunene tenker kinosalg. En svensk gigant vil ha sin del av markedet og har overtatt direktøren til sin største kommunalt eide konkurrent. Hvordan vil kino bransjen se ut om noen år og vil det være noe igjen av det særnorske kinosystemet?

TIFF-opplevelser
Blogg: Andrea Arnolds Wuthering Heights, Ruben Östlunds Play og Olivier Assayas-retrospektivet var ifølge Zs blogger høydepunkter under årets TIFF-festival.
Fra siste Z

Folkemord på 90 minutter
Et frokostmøte i Berlin i 1942 gjorde Holocaust mulig å gjennomføre. Wannsee-konferansen fra 2022 følger grusomhetene minutt for minutt, og etablerer seg som en av tidenes krigsfilmer. | kun utdrag

Feldmann-saken
Det var i forbindelse med manuset til en podkast om Carl Fredriksens Transport, at jeg kom over Feldmann-saken; et dobbeltdrap fra krigen som er utgangspunktet for Bente Erichsens film | kun utdrag

Om visualiseringen av Holocaust: Mellom bildebevis og bildeforbud
Den største forbrytelsen er en av de første norske filmene om Holocaust. Anne Gjelsvik ser nærmere på filmens forhold til fotografiet – og hvordan Holocaust-filmer veksler mellom hva vi må tåle å se – og når det er bedre å ikke vise.
Fra arkivet

Wenders’ filmede dagbok, en higen etter sannhet
Z #2 1986: «Enhver har sin egen opfatning av virkeligheten (…) Man ser og man erfarer [...] | kun utdrag

Hva gjør en film populær?
Z #4 1995: Den offentlige filmfinansieringen i Norge tilsier at man etterstreber kvalitet og kunstneriske [...] | kun utdrag