Z nr. 2 2008: Ungdomsfilm

Z nr. 2 2008

Bestill nummeret

Z nr. 2 2008
Ungdomsfilm

«Ungdomsfilm» var det eneste ordet vi hadde på blokka da vi satte oss ned for å lage dette nummeret av Z. Mens vi så nøyere på filmer laget med ungdom som målgruppe, ble vi stadig mer interessert i de ulike skildringene av ungdom på film.

Ansvarlig redaktør: Ingrid Rommetveit
Temaredaktør: Birgitte Rustad Wegener


Because They’re Young – Hollywood og ungdomsfilmens fødsel

Den amerikanske ungdomsfilmen har de siste 50 årene blitt til og mutert gjennom Hollywoods dramatiske, humoristiske og tragiske fortellinger. Med «ungdomsfilm» snakker vi her både om filmer som omhandler ungdommer, og filmer der fokuset er på temaer som er av interesse for tenåringer: fra [...]

Neo-maxi-zoom-dweebie – Om John Hughes og The Breakfast Club

Det kommer neppe noen tykke avhandlinger om John Hughes med det første. Men regissøren som fikk en egen fanside på internett med navnet «We love John Hughes», må åpenbart ha gjort noe riktig. | kun utdrag

Krysantemumsungdom. Seishun eiga – japansk ungdomsfilm

Japansk ungdom har kanskje ennå til gode å pule en pai på lerretet, men spille piano med penis, det gjorde de allerede på sekstitallet. Ungdomsfilmen fra sørøst skiller seg fra den vestlige på mer enn en måte, og vi har tatt en nærmere kikk.

Skolen som ideologifabrikk – om Frederick Wisemans High School

I Frederick Wisemans dokumentarfilm Deaf (1986) finnes en scene i et klasserom. I klasserommet domineres en av veggene av en stor plakat med ordene: «The American Dream is Alive and Well in the School». I filmen High School fra 1968 er den amerikanske drømmen imidlertid framstilt som et [...]

Dødspopulær. High school-komedien i tre tiår

Med Heathers gikk den amerikanske high school-filmen opp i flammer. Et drøyt tiår senere krøp Lindsay Lohan fram fra ruinene.

Edle villmenn og lettkledde tenåringer – om ungdom i Larry Clarks filmer

Helt siden han slo gjennom med Kids i 1995 har Larry Clark vært en trofast og pålitelig kilde til kontrovers og skandale. Satt pris på – om aldri virkelig elsket- og hatet med en blanding av moralsk indignasjon og hysterisk, rettferdig harme man sjelden ser rettet mot filmskapere i våre [...] | kun utdrag

Alle vil ha norsk barnefilm, men ingen vil lage den

Ifølge Filmmeldingen skal det produseres minst fem barne- og ungdomsfilmer i året. Med rekordåret i fjor var vi gledelig nok i mål. I 2007 kom det 21 norske filmer på kino. Av disse var fem laget for barn og unge under 15 år. De fem norske barnefilmene ble til sammen sett av over halvparten [...] | kun utdrag

Cut and Paste

Som voksen har jeg møtt folk som tilsynelatende hadde en svært moden og helstøpt filmsmak i ung alder. Slik var det ikke for meg. Jeg elsket film, film og atter film. Samme hva, bare det var film. High-school komedier, sorthvitt krim, romantiske kostymedramaer, samtidsskildringer, røverhistorier, reinspikka tull og tøys – alt dugde.