Z nr. 3-2002: Japan

Z nr. 3 2002

Bestill nummeret

Z nr. 3 2002
Japan


Fra Jidai-geki til Pinku-eiga – et kort riss av japansk filmhistorie

Fra Z nr. 3 2002, z nr. 80 Da den norske journalisten Theodor Findahl besøkte Japan i 1934 var filmindustrien et av de områder ved det eksotiske keiserriket som fascinerte ham. Ikke minst rapporterte han om dobbeltheten som preget filmproduksjonen, og dermed også det japanske publikums smak. På [...]

Modan raifu – den sene japanske stumfilmen og modernitet

Japan er eksotisk. Landet fremstår for den vestlige betrakteren som den geografisk og kulturelt «ytterste» nasjonen, hvor skrift, historie og sosial omgang i høyest grad virker ugjennomtrengelig. I motsetning til mange andre land med andre kulturer, kan man ikke tilskrive Japans [...] | kun utdrag

Samuraiene lagt til hvile – japansk film gjennom det siste tiåret

Japansk film er en rik skattekiste. Ikke bare er dette en av verdens fremste filmnasjoner i antall titler. Landet har også en fimtradisjon av store navn og stadig nye generasjoner regissører som har evnet å revitalisere mediet. Under studioenes storhetstid, fra lydfilmen ble introdusert og frem [...]

Den okkulte Kurosawa

En ny Kurosawa har våknet i øst. Den japanske regissør Kiyoshi Kurosawas thriller-mutasjoner sprenger sjangergrensene med filmspråklige grep lånt fra kunstfilmen. | kun utdrag

Med ørkenvind i seilene

Utenfor Japans landegrenser er ikke Studio Ghibli et navn som foreløpig vekker særlig stor gjenkjennelse. Tegnefilmstudioet, som har eksistert siden 1985, er likevel hjem for verdens kanskje ypperste utøvere av denne særegne kunstarten.

Tokyo og erindringens arkitektur – et reisebrev

Det siste halvåret har jeg bodd i Sim City. Men det er andre som spiller, selv kan jeg kun vandre omkring og overraskes av de frekvente og totale oppdateringene av bybildet som møter meg. Sim Citys nye byggeprosjekt, katastrofer og løpende oppdateringer av bybildet har tatt plass i Tokyos [...] | kun utdrag