Z Blogg

Den siste filmkritiker?

Siste Z: Om å være kritiker i en tid hvor filmanmeldelsene er i ferd med å miste sin relevans.

» Les hele innlegget

_

You wouldn’t steal a car

Siste Z: DVD-gullalder, leiefilm, søndagsfilmen og LimeWire. Min generasjon har virkelig boltret seg i alternativer for å se film gjennom oppveksten. I løpet av vår coming-of-age har formatrevolusjonen skutt fart, og gått fra overganger til underganger, frem til vi nå sitter her med streaming.

» Les hele innlegget

_

Generasjon Y, eller Generasjon fucking jævla kuk-Åmål

Siste Z: Dette er kanskje aller mest en hyllest til en av verdens viktigste ungdomsfilmer.

» Les hele innlegget

_

Nittitallets gaver til rebellen

Siste Z: – Out there, the nineteen nineties. Tony Soprano peker insisterende på kjøkkenvinduet, for så å rette fingeren inn mot rommet: – In here, nineteen fifty two. Tenåringsdatteren hans, Meadow, himler med øynene.

» Les hele innlegget

_

Mellom Berlinmuren og tvillingtårnene

Siste Z: Ikke akkurat enklere tider: Bekymrede voksne forstod ikke nittitallets medieuttrykk og ungdommens distanserte optimisme.

» Les hele innlegget

_

Virkeligheten er et annet sted

Siste Z: Aldersgrenser, tilgjengelighet og frekvens er utvilsomt det som skiller min filmoppvekst mest fra mine tre sønners. De så film omtrent daglig fra de var helt små, og opparbeidet seg en intuitiv forståelse for sjanger som jeg selv måtte jobbe hardt og bruke mange år for å tilegne meg. 

» Les hele innlegget

_

Med film som falske minner

Siste Z: Jeg tilhører den generasjonen som vokste opp i det gamle Norge. Vi hadde ikke internett eller dataspill. I beste fall hadde vi en telefonboks i nærheten, for det var nemlig ikke vanlig å ha fasttelefon hjemme. Det var dyrt.

» Les hele innlegget

_

Sex, løgn og amoral

Siste Z: Jeg hadde mine formative år under den amerikanske filmens andre gullalder. Men det er særlig to filmer som formet måten jeg ser film på: Den ene fransk, den andre britisk.

» Les hele innlegget

_

Vill vest-fest på femmern

Siste Z: Alt var bedre før? Det er bare delvis sant og hverken klokt tenkt eller uttrykt.

» Les hele innlegget

_

Forskjellige verdener

Siste Z: Hva vi snakker om når vi snakker om generasjoner.

» Les hele innlegget

_

Tears in Rain: Stemningstablåer og konglomerater i Vangelis’ Blade Runner

Z #4 2023: La oss utvide den slitte påstanden om at musikk «skaper stemning» i film, til at filmmusikk kan skape stemningstablåer med egenverdi. Da finnes det knapt et bedre eksempel enn Vangelis’ musikk til Blade Runner.

» Les hele innlegget

_

Å kle seg i en annens ham: Hitchcocks Vertigo

Z #4 2023: Hvor mye av identiteten vår ligger i hvordan vi velger å framstå gjennom klær og frisyrer? I Hitchcocks Vertigo er bruken av kostymer som sanselig signal både besnærende og høyst forstyrrende.

» Les hele innlegget

_

Filmens fjerde dimensjon: Kroppslige opplevelser med D-BOX og 4DX

Z #4 2023: Visningsteknologien 4DX er temmelig ny på kinofronten og kan foreløpig bare oppleves i tre kinoer her i Norge. I denne teksten diskuterer filmviter Christina G. Petersen fenomenet, og hva den, og andre lignende nye kinoteknologier, ønsker å gjøre med oss tilskuere.

» Les hele innlegget

_

Sans for latter

Z #4 2023: Jeg har forferdelig dårlig sans for humor, men en uforstyrret sans for latter. Og ler mest ukontrollert når komedien ikke treffer slik den skal.

» Les hele innlegget

_

Noe sanseutvidende

Z #4 2023: Film henvender seg til publikums sanseapparat på en mer avansert og omsluttende måte enn noe annet kunstuttrykk. På sitt mest intense kan en kinoopplevelse gjøre at tilskueren får følelsen av å smelte sammen med bildene på lerretet og lydene fra høytalerne og bli i ett med filmen på en sanseutvidende, overskridende måte.

» Les hele innlegget

_

Om nærbilde i Ingmar Bergmans Smultronstallet

Z #4 2023: Kva skjer når Bergman let oss komme tett på skodespelarens blikk?

» Les hele innlegget

_

Filmens sanser

Z #4 2023: Alle våre sanser settes i bevegelse når vi ser en film. Men hva er det med film som gjør opplevelsen så sanselig?

» Les hele innlegget

_

Små perspektiver, sterke historier – norsk kortdokumentar 2023

Z #3 2023: Norsk dokumentarfilm er fremdeles inne i en «gullalder», men med en sterk trend for å fortelle små, nære historier. Kanskje på bekostning av dokumentarens evne til å ta tak i større sosiale spørsmål?

» Les hele innlegget

_

Norsk kort – anmeldt

Z #3 2023: Som vanlig anmelder Z alle de norske kortfilmene fra årets norske kortfilmprogram. For de norske kortdokumentarene i det internasjonale kortdokumentarprogrammet, se egen tekst.

» Les hele innlegget

_

Likes, laks og Økern: Musikkvideo på festival anno 2023

Z #3 2023: Visuelle grenseløse univers, estetisk eksperimentering, og en langfinger til alle haters.

» Les hele innlegget

_

Side 1 of 6512345...102030...Siste »