Anmeldelsene av norske kortfilmer 2024

Kanskje var det elefanter, Torill Kove 2024. Foto: Mikrofilm

 

For første gang er alle anmeldelsene rett på nett – gratis å lese for alle.

Z filmtidsskrift har standhaftig anmeldt norske kortfilmer siden 1986. Den store endringen i år er at omtalene publiseres direkte på nett fremfor i et fysisk magasin. Det vil kanskje oppleves som et savn for dem som gledet seg til hyggestunden med kaffe i koppen og papir osende av blodferskt blekk. Jeg deler det savnet. Samtidig gir det muligheten til større eksponering; tekstene er gratis og åpne for alle, som gir mulighet for deling av omtalene for både filmskapere og andre. Det er en stor verdi i seg selv.

Alt annet er som det pleier ved Z sin kortfilmdekning. Også i år har en gruppe anmeldere tatt for seg alle filmene i konkurranseprogrammet, og også i år har vi forsøkt å ta kortfilmen på alvor, og å se filmene på deres egne premisser.

Kortfilmfestivalen i Grimstad 2024 var rimelig lik tidligere utgaver. Det er mye dét som gjør den til en av Norges beste og hyggeligste filmfestivaler; at det finnes en slags garanti i forutsigbarheten fra år til år – norske og internasjonale kortfilmprogrammer, musikkvideoer, båttur, sammenkomster på Hestetorget, entusiastiske samtaler, et og annet bransjetreff. En annen garanti er filmenes enorme spennvidde, både i stil, uttrykk, lengde og ikke minst kvalitet. Det skal liksom være litt vindskjevt.

Det blir alltid litt konstruert å identifisere gjennomborende trender og temaer hvert år, og jeg tror heller ikke dette har vært et kriterium for forhåndsjuryen. En del filmer er nødvendigvis farget av tiden vi lever i, og tematiserer på ulikt vis klimabekymringer, kjønnsroller og woke, men det er også mange som er mer universelle og tidløse i sine innfallsvinkler. Etablerte navn som Eirik Svensson, Torill Kove, Thomas A. Østbye, Ellen Ugelstad, Ivar Aase og Anne Haugsgjerd presenteres side om side med debutantene. En litt klein skolefilm avløses av en hyperambisiøs debutfilm, en abstrakt kunstfilm avløses av en sketsjeaktig idéfilm – det er Kortfilmfestivalens essens.

Vi håper du følger vår dekning i denne første rent online-utgaven av Kortfilmnummeret. Våre skribenter har i hvert fall spisset blyantene og skjerpet blikket.

Du finner oversikten over alle kortfilmene vi har anmeldt her.

God lesning!

Thor Joachim Haga, temaredaktør (og Grimstad-gutt)

Skribentene har i år vært Thor Joachim Haga, Ingrid Synneva Holtar, Atle Hunnes Isaksen, Gunnar Iversen, Jon Iversen, Marius Lyngar, Marte Stapnes og Kristine Tingvik Aas.



Relatert

Årets norske kortfilmer

Z #3 1995: Hovedprogrammet til Grimstadfestivalen inneholdt i år 73 filmer, hvorav én ikke ble vist og én [...] | kun utdrag

Årets norske kortfilmer

Z #3 1991: For sjuende året på rad anmelder Z her alle filmene fra hovedprogrammet til den norske [...] | kun utdrag

Årets norske kortfilmer anmeldt

Z #4 2002: | kun utdrag


Fra siste Z

Matrosdresser, idolkultur og tiåret som forsvant fra japansk filmhistorie

Skjeve tenner, korte skjørt og lange kamerakjøringer: Hva var det som gjorde at åttitallets idolfilmer ble så epokegjørende, og hvorfor krysset de aldri Japans landegrenser? | kun utdrag

Herlig åttitalls

Det lekne åttitallet lever fortsatt i Tokyo. | kun utdrag

Et annet kaos: Shinji Somais Typhoon Club – Taifu kurabu

Naturkrefter og mørkt begjær danner den pulserende kjernen i Shinji Sōmais kultklassikere fra 1980-tallet. | kun utdrag


Fra arkivet

Høyrepopulisten som auteur – hurtigspoling gjennom Clint Eastwoods regikarriere

Z #1 1998: Siden Sergio Leones dollartrilogi, har Clint Eastwood vært mest kjent som beintøff revolvermann. [...] | kun utdrag

«Netherlandscapes» – en åpning mot et lite lands filmhistorie

Z #1 1990: Nederlenderne har latt amerikanske filmeksperter gå løs på sin filmhistoriske arv. Resultatet er [...] | kun utdrag

Alle vil ha norsk barnefilm, men ingen vil lage den

Z #2 2008: Ifølge Filmmeldingen skal det produseres minst fem barne- og ungdomsfilmer i året. Med [...] | kun utdrag