Z nr. 2 2023: Sør-Korea

Z nr. 2 2023

Bestill nummeret

Z nr. 2 2023
Sør-Korea

Ansvarlig redaktør: Ingrid Rommetveit

Sørkoreansk film har omsider fått den internasjonale oppmerksomheten den fortjener. Vi er stolte av å vie dette nummeret av Z til sørkoreansk film, til landets eksepsjonelt spennende filmkultur – og å også kunne gi en innføring i landets traumatiske historie. Med på laget som skribenter har vi også noen av verdens fremste eksperter på emnet, Darcy Paquet, Chi-Yun Shin og Chris Berry.


Framveksten av den sørkoreanske blockbusteren og de globale auteurene

Fra streng sensur til en ledende filmnasjon: Hva skjedde i sørkoreansk film som gjorde at de fikk et stort publikum både i hjemlandet, og over hele verden? | kun utdrag

Forrige tiårs beste skrekkfilm: The Wailing

De siste ti årene har en rekke gode og innovative skrekkfilmer på ulikt vis revitalisert sjangeren. Best av dem alle er Na Hong-jins elleville fabel The Wailing (2016).

Filmen og Sør-Koreas lange ferd mot demokrati

Sør-Koreas dramatiske historie er blant annet historien om hvordan film kan bidra i overgangen fra diktatur til demokrati. | kun utdrag

En kort reise gjennom Sør-Koreas filmhistorie

Noen av de viktigste øyeblikkene i Sør-Koreas filmhistorie fram til 2006. Teksten er gjengitt med tillatelse fra det toneangivende nettstedet Koreanfilm.org som gir oversikt over filmer, viktige diskusjoner, folk og hendelser som har formet filmmiljøet i Korea. | kun utdrag

Z anbefaler, del 1

En liten guide i jungelen av sørkoreanske filmer. Vi har bedt et knippe kjennere og eksperter om å anbefale ti sørkoreanske filmer Zs lesere kan ha glede av. Først ut: Chris Berry, Brynjar Bjerkem og Kjetil Svendsen. | kun utdrag

Sør-Koreas mest kjente skuespiller? Song Kang-ho og farsrollene

Fra debuten på andre halvdel av 1990-tallet til status som global superstjerne er det særlig én ting som har preget skuespiller Song Kang-hos karriere: De mange og varierte farsrollene på filmlerretet.  | kun utdrag

Her kommer de: Koreas kvinnelige regissører

Fram til 1998 var det kun syv kvinnelige regissører som hadde debutert med spillefilm i den sørkoreanske filmindustrien. Nå er noe i ferd med å løsne. | kun utdrag

Monsterbølgen

To monsterfilmer fronter en egen underbølge i den nye sørkoreanske filmen. Vestlig film var inspirasjon, men med tilføyd lokal tematikk og særegenheter ble de både nasjonale og internasjonale suksesser. | kun utdrag

Z anbefaler, del 2

Andre del av listene med filmanbefalinger fra kjennere og eksperter: Darcy Paquet, Chi-Yun Shin og Ingrid Rommetveit. | kun utdrag