11 filmer jeg gleder meg til i 2017

Montasje

2016 kommer til å gå inn i historien som et realt drittår for kunsten og verdenspolitikken, så da er det bare rett og rimelig at filmåret 2017 ser ut til å bli et aldri så lite plaster på såret. Her er de 11 filmene, blant mange, jeg gleder meg mest til i år.

Manchester By the Sea

Regi: Kenneth Lonergan
Norsk premiere: 6. januar

2017 åpner på stillferdig vis, med en film som har fått kritikerne til å overgå hverandre med superlativer. Særlig imponerende er Casey Affleck i hovedrollen som Lee Chandler, en mann som lever et stille liv i en forstad til Boston. Alt blir snudd opp ned når hans storebror Joe (Kyle Chandler) dør, og Lee må reise tilbake til den lille hjembyen Manchester hvor familierelasjonene ikke er av det enkle slaget. Regissør Lonergan gir oss et lavmælt og vakkert innblikk i livet på kysten i Massachusetts, og hva det egentlig innebærer å være en familie.

The Rules for Everything

Regi: Kim Hiorthøy
Norsk premiere: 27. januar

Kim Hiorthøy er multikunstner i ordets rette forstand; illustratør, forfatter, musiker, filmfotograf – og nå også filmregissør. The Rules for Everything (tidligere «Løperen og hesten”) er hans debutfilm som regissør, hvor han også har skrevet manus. Forventningene er store til hvordan Hiorthøys univers oversettes til filmen. Blant hovedrollene i denne historien om livet, døden og kjærligheten (intet mindre!) finner vi Natalie Press (fantastisk i Summer of Love), Ingrid Olava og Tindra Hillestad Pack, for å nevne noen.

Moonlight

Regi: Barry Jenkins
Norsk premiere: 10. februar

En av fjorårets store snakkiser kommer nå endelig på norske kinoer. In Moonlight Black Boys Look Blue er navnet på et teaterstykke av Tarell Alvin McCraney, basert på hans oppvekst som ung, skeiv og svart i de røffere delene av Miami med mye rus, fattigdom og gjengkriminalitet. McCraney og regissør Barry Jenkins vokste opp i samme område, og de har brukt sine erfaringer for å gi oss Moonlight. En kjærlighetshistorie om det å finne seg selv, og ikke minst tørre å være seg selv i et miljø der alle odds er stablet mot deg. Med blant andre Trevante Rhodes, Ashton Sanders, Mahershala Ali, Naomi Harris og Janelle Monáe.

La La Land

Regi: Damien Chazelle
Norsk premiere: 24. februar

Lights, camera, action! Det er drømmenes Hollywood vi møter i La La Land, hvor filmens vidunderlige verden er både kulisse og hovedperson.  Jazzpianisten Sebastian (Ryan Gosling) drømmer om anerkjennelse. Baristaen Mia (Emma Stone) drømmer om å slå gjennom som skuespiller. De lever begge i håpet om å gjøre fantasi til virkelighet, men hva skjer når ikke alt blir som de hadde håpet på? Regissør Damien Chazelle (Whiplash) blander musikal, drama og romantikk i en magisk affære.

Trainspotting 2

Regi: Danny Boyle
Norsk premiere: 24. februar

Tjue år etter en av nittitallets mest ikoniske filmer traff oss som et skudd, så skal vi møte Renton (Ewan McGregor), Sick Boy (Jonny Lee Miller), Spud (Ewen Bremner) og Begbie (Robert Carlyle) igjen. Heldigvis har også regissøren av den opprinnelige Trainspotting (1996), Danny Boyle, funnet veien fra olympiske åpningsseremonier og tilbake til den skotske rennesteinen. T2: Trainspotting 2 er basert på boken Porno (2002) av Irvine Welsh som også skrev romanen den første Trainspotting-filmen er basert på. Dette blir enten ballespark eller mageplask. Choose life.

Kjempen

Regi: Johannes Nyholm
Norsk premiere: 24. mars

Johannes Nyholm er mannen bak de fantastiske kortfilmene Las Palmas (2011), Drömmar från skogen (2009) og Puppetboy (2008). Jätten, eller Kjempen, er hans første spillefilm, og har allerede blitt beskrevet som «Forrest Gump i Roy Andersson-tapning». Den autistiske Richard drømmer om å vinne nordisk mesterskap i boule, og bringe trofeet hjem til mamma. For å nå målet sitt allierer han seg med en 50 meter høy kjempe. Vi har store forhåpninger om at Johannes Nyholms særegne fabelunivers og unike fortellerstil blir med over fra kortfilm til langfilm.

Kammerpiken

Regi: Park Chan-wook
Norsk premiere: 7. april

Koreanske Park Chan-wooks filmer (Stoker, Thirst, Oldboy) er alltid en visuell nytelse, og Kammerpiken ser heldigvis ikke ut til å være noe unntak. Kammerpiken er basert på Sarah Waters’ roman Fingersmith (2002), sist sett som BBC-miniserie i 2005. Park Chan-wook tar det forknytte viktorianske kammerspillet og vrir det til en sensuell, dramatisk og erotisk thriller. Handlingen er lagt til 1930-tallet, og et Korea under japansk okkupasjon. Den unge lommetyven Sook-Hee blir plassert som kammerpike hos den japanske adelsjenta Hideko, som et ledd i en utspekulert plan om å tilrane seg familiens formue. Men jentenes nære forhold setter planen på prøve.

Wonder Woman

Regi: Lauren Montgomery
Norsk premiere: 16. juni

Det har vært flust av filmer om maskerte menn i trange trikoter og flagrende kapper i de senere årene, men endelig er det Wonder Womans tur. Historien om Diana Prince har vært tegnet, animert og filmet for fjernsyn, men nå får DC Comics’ fremste kvinnelige superhelt boltre seg i hovedrollen etter en cameo i den pompøse Batman vs. Superman: Dawn of Justice (2016). Israelske Gal Gadot spiller Diana av Themyscira i denne historien om Wonder Womans opprinnelse. Connie Nielsen, Robin Wright og vår egen Lisa Loven Kongsli er å finne i rollene som greske amazoner.

Dunkirk

Regi: Christopher Nolan
Norsk premiere: 19. juli

Siden alt Christopher Nolan (Dark Knight-trilogien, Inception) tar i ser ut til å bli til gull, så legger det ikke akkurat demper på forventningene til hans nyeste film Dunkirk. Slaget om Dunkirk var et av de mest avgjørende øyeblikkene tidlig i annen verdenskrig, hvor de allierte styrkene fra Belgia, Storbritannia og Frankrike var omringet av massive tyske tropper ved grensen mellom Belgia og Frankrike. Forvent storslagne scener og hardtslående drama. Med blant andre Kenneth Branagh, Tom Hardy, Cillian Murphy og James D’Arcy

Thor: Ragnarok

Regi: Taika Waititi
Norsk premiere: 28. juli

Ja, jeg vet. Enda en superheltfilm? Men det er jo Marvel! Og Thor! Og det er ingen ringere enn Taika Waititi som har regien. Waititi er mannen bak den fantastiske What We Do in the Shadows (2014) (“What are we? Werewolves, not swearwolves!”) og den sjarmerende lille Hunt for the Wilderpeople (2016). Som vanlig er det flust med kjente fjes, inkludert Mark Ruffalo, Benedict Cumberbatch, Jeff Goldblum – og Cate Blanchett! (Jeg gleder meg allerede til Ocean’s Eight” i 2018, men det er en annen historie). Mens vi venter kan du se hva Thor har fylt tiden med siden sist: Team Thor:

Blade Runner 2049

Regi: Denis Villeneuve
Norsk premiere: 6. oktober

«Å glede seg til» er ikke i nærheten av å være treffende nok når det er snakk om Blade Runner 2049. Ridley Scott satte på mange måter standarden for moderne dystopisk science fiction med sin neo-noir Blade Runner i 1982, basert på romanen Do Androids Dream of Electric Sheep? (1968) av Philip K. Dick. Over tredve år etter er det Denis Villeneuve (Arrival, Sicario) som skal bringe Harrison Fords Rick Deckard tilbake. Denne gangen er det Deckard som er på rømmen, og som blir sporet opp av en ny blade runner ved navn K (spilt av Ryan Gosling). Ridley Scott er med som produsent, og Jóhann Jóhansson tar over musikkstafetten etter Vangelis.Relatert

6 filmer jeg gleder meg til i 2012

Blogg: En ikke akkurat himmelrystende spådom: 2012 tegner til å bli litt av et år for filmelskere. Listen over filmer jeg gleder meg til vokser seg stadig lengre etter hvert som premieredatoer blir spikret, men jeg har snevret det ned til en foreløpig topp 6.

Sucker Punch – down the rabbit hole

Blogg: En leken og underholdende sjangerremiks med hardtslående heltinner og en kjerne av tro på deg selv-budskap.


Fra siste Z

Filmens sanser

Alle våre sanser settes i bevegelse når vi ser en film. Men hva er det med film som gjør opplevelsen så sanselig? | kun utdrag

Om nærbilde i Ingmar Bergmans Smultronstallet

Kva skjer når Bergman let oss komme tett på skodespelarens blikk?

Noe sanseutvidende

Film henvender seg til publikums sanseapparat på en mer avansert og omsluttende måte enn noe annet kunstuttrykk. På sitt mest intense kan en kinoopplevelse gjøre at tilskueren får følelsen av å smelte sammen med bildene på lerretet og lydene fra høytalerne og bli i ett med filmen på en sanseutvidende, overskridende måte. | kun utdrag


Fra arkivet

Film trenger mer sendetid i fjernsynet

Z #2 1985: Morten Kolstad intervjuet av Jon Iversen | kun utdrag

Talent, fingerferdighet og trening

Z #1 1993: Dukkefilmskaperen Ivo Caprino har stått for tidenes største norske filmsuksess, Flåklypa Grand [...] | kun utdrag

13 norske regissører

Z #4 1986: På de følgende sidene presenterer vi et utvalg av de regissørene som har laget film i Norge på [...] | kun utdrag