Komedieseminar i Filmens hus 1. og 2. oktober.
Hva kan man le av? Og hvorfor? Som medarrangør anbefaler vi sterkt helgens komedieseminar som går av stabelen på Filmens hus 1. og 2. oktober.
Seminaret setter fokus på komedier og latter, og har blant annet innlegg om komedie om invasjonen i Polen (To Be or Not to Be fra 1942), kunsten å drepe gamle elskverdige damer (The Ladykillers, 1955), japansk humor – og «falske» dokumentarer og tv-nyhets-satire.
Hva kan vi le av? Maggie Hennefeld, fra universitetet i Minnesota vil i sitt åpningsforedrag reflektere over det å le av krig, traumer og vold. I sitt andre foredrag vil hun utforske mockumentargenren, men også fokusere på samtidens tv-satirenyheter (som The Daily Show med Jon Stewart og Full Frontal with Samantha Bee).
Mark Duguid, fra British Film Institute, vil gi en innføring til de klassiske britiske Ealing-komediene, og trekke linjene fra dem og fram til verdier og holdninger som har ført fram til dagens Brexit.
Regissør Dag Johan Haugerud har innlegg om humor i film, vi viser også kortfilmen hans Clinton – the musical. Sara Johnsen vil vise klipp og snakke om bruk av humor i kinoaktuelle Rosemari.
Per Haddal innleder seminaret med personlige refleksjoner rundt komedier og latter. Og sist, men ikke minst, vil Jasper Sharp (som tidligere drev det ypperlige nettstedet Midnight Eye) gi en innføring til japanske komedier.
Foruten Lubitsch sin klassiske To Be or Not to Be, kan man oppleve Alec Guinnes og en ung Peter Sellers i Ladykillers, begge i en ganske utpreget svart komedie-genre, se Peter Jacksons cinefile mockumentar Forgotten Silver, og lære om kunsten «å skumre» i den varme og humoristiske lille japanske filmperlen Briller.
Fullt program og info om påmelding finner du her.
Seminaret arrangeres av Filmklubbforbundet, i samarbeid med IMK ved UiO, Z filmtidsskrift og Norsk filmkritikerlag, og med støtte fra NFI
TweetRelatert
Ingen relaterte saker.
Fra siste Z

Folkemord på 90 minutter
Et frokostmøte i Berlin i 1942 gjorde Holocaust mulig å gjennomføre. Wannsee-konferansen fra 2022 følger grusomhetene minutt for minutt, og etablerer seg som en av tidenes krigsfilmer. | kun utdrag

Feldmann-saken
Det var i forbindelse med manuset til en podkast om Carl Fredriksens Transport, at jeg kom over Feldmann-saken; et dobbeltdrap fra krigen som er utgangspunktet for Bente Erichsens film | kun utdrag

Om visualiseringen av Holocaust: Mellom bildebevis og bildeforbud
Den største forbrytelsen er en av de første norske filmene om Holocaust. Anne Gjelsvik ser nærmere på filmens forhold til fotografiet – og hvordan Holocaust-filmer veksler mellom hva vi må tåle å se – og når det er bedre å ikke vise.
Fra arkivet

Nei, vi kan ikke være kjærester
Z #2 2021: I den romantiske komediens utopiske ånd skal jeg i denne teksten gjøre mitt beste for å forbli optimistisk. | kun utdrag

Med kjærlighet til filmkunsten
Z #4 2019: Wim Wenders har en sentral plass i «New German Cinema» på 70-tallet, men jeg vil påstå at Himmelen over Berlin fra 1987 er den filmen som best oppsummerer Wenders’ entusiastiske forhold til filmkunsten og viljen til å skildre en samtid i Tyskland.