Kritikersalong: Film og videokunst – på tide å møtes?
Tirsdag 5 november arrangeres seminar om forholdet mellom film og videokunst i Atelier Nord sine lokaler på Grünerløkka i Oslo. Et spennende initiativ, og med interessante innledere. Her er info fra seminarholderne:
Den digitale revolusjonen har skapt nye muligheter til å lage og vise levende bilder av høy kvalitet. Mange gallerikunstnere jobber i dag ut fra liknende rammer som filmbransjen, og vi inviterer til debatt: Er skillet mellom kinofilm og videokunst i ferd med å viskes ut? Ønsker vi en slik utvikling, eller kan en grenseoppgang være produktiv?
Tid: Tirsdag 5. november kl 19:00-21:00.
Sted: Atelier Nord ANX, Visningsrom for mediekunst, Olaf Ryes plass 2.
Arrangør: Norsk kritikerlags seksjon for kunst i samarbeid med Atelier Nord.
Deltakere:
- Lene Berg – kunstner og filmskaper
- Mattias Härenstam – kunstner og filmskaper
- Åse Meyer – kortfilmkonsulent i Norsk Filminstitutt
- Susanne Østby Sæther – medieviter og postdoktor i kunsthistorie ved Universitetet i Oslo
Ordstyrer for arrangementet er Oda Bhar – kunstkritiker i Dagsavisen og filmskribent i bransjebladet Rushprint.
Bakgrunn: Tradisjonelt har forholdet mellom filmbransjen og videokunstmiljøet i Norge vært preget av gjensidig skepsis og et markant institusjonelt skille. Den nye digitale virkeligheten har gjort grenseoppgangen vanskeligere, både når det gjelder produksjon og visningsrammer.
Gallerier og museer viser filmbaserte arbeider på stadig større skjermer og lerreter, ofte i rom utformet som små kinosaler. Ved Norsk Filminstitutt rapporteres det om mange søknader fra bildekunstnere, og kortfilmfestivalene viser ofte eksperimentelle filmer i hovedprogrammene. I 2013 var to filmer lagd av bildekunstnere nominert til Amandapriser ved Den norske filmfestivalen i Haugesund: Lene Bergs Kopfkino innen dokumentar og Mattias Härenstams Rekonstruksjon i kategorien for kortfilm.
Vi har invitert de to filmskaperne til en samtale med kunsthistoriker Susanne Østbye Sæther (UiO) og kortfilmkonsulent Åse Meyer (NFI) om gråsonen mellom film og bildekunst i dag. Ønsker miljøene seg først og fremst skillelinjer eller møteplasser? Hvem har mest å vinne og tape på at grensene eventuelt brytes ned? Hvordan kan filmskapere best utnytte potensialet i henholdsvis kinosal og galleri?
Arrangementet er et samarbeid mellom Norsk kritikerlag og Atelier Nord, og støttes av Norsk kulturråd og Institusjonen Fritt Ord.
TweetRelatert
Ingen relaterte saker.
Fra siste Z
Matrosdresser, idolkultur og tiåret som forsvant fra japansk filmhistorie
Skjeve tenner, korte skjørt og lange kamerakjøringer: Hva var det som gjorde at åttitallets idolfilmer ble så epokegjørende, og hvorfor krysset de aldri Japans landegrenser? | kun utdrag
Et annet kaos: Shinji Somais Typhoon Club – Taifu kurabu
Naturkrefter og mørkt begjær danner den pulserende kjernen i Shinji Sōmais kultklassikere fra 1980-tallet. | kun utdrag
Fra arkivet
«I begynnelsen var Filmen, og Filmen var hos Godard, og Filmen var…Godard.»
Z #1 1984: Ovennevnte sitat er en formulering som verserte i hodet på vår utsendte da han overvar Jean-Luc [...] | kun utdrag
Með allt á hreinu (On Top, Ágúst Guðmundsson, 1982)
Z #2 2014: Den islandske filmen Með allt á hreinu (On Top, Ágúst Guðmundsson, 1982) er ikke akkurat noen tradisjonell barne- eller familiefilm. Men da den hadde premiere i 1982 var det langt mellom de islandske filmene. Så enhver ny islandsk film ble, som regel og ikke som unntak, sett av nesten alle. Uansett hvilken aldersgruppe filmen ble markedsført mot. | kun utdrag
Timer med skuespillerne
Z #3 1989: Nikita Mikhalkov er en av de fremste nålevende sovjetiske filmregissører. I Norge er han best [...] | kun utdrag