HANNAH ARENDT, EN FILOSOF FOR VÅR TID

hovedbilde

Margarethe von Trottas film om Hannah Arendt aktualiserer en moderne tenker som fortjener å bli husket – og å bli diskutert.

Margarethe von Trotta (f. 1942) var, sammen med blant andre Rainer Werner Fassbinder, Wim Wenders og Volker Schlöndorf blant de største filmregissørene i tysk films gullalder på 1970-tallet. Med filmer som Katharina Blums tapte ære (1975)og Das zweite Erwachen der Christa Klages (1978) vant hun et stort publikum blant Europas kulturelt og politisk engasjerte. Von Trotta har over tjue filmer og tv-produksjoner på cv-en og har parallelt jobbet som skuespiller, blant annet i noen av Fassbinders filmer. Få av von Trottas seinere filmer har vært å se på kino i Norge, men blant dem finner vi Rosa Luxemburg (1986), Løftet (Das Versprechen,1994) og  Rosenstrasse (2003). Selv om von Trotta hele tiden har vært aktiv som både regissør, manusforfatter og skuespiller, ser mange hennes foreløpig siste film om statsviter og filosof Hannah Arendt (1906-1975) som et comeback. Filmen har fått stor oppmerksomhet internasjonalt. I kjølvannet av den blomstrer en ny interesse for den tyskfødte Arendt og hennes skrifter som kan synes minst like aktuelle i dag som da de ble skrevet.

Hannah Arendts liv spente over en av de mest hendelsesrike periodene i Europas historie, med to verdenskriger, jødeutryddelsene totalitære ideologiers vekst og fall, verdenshegemoniets overføring fra Europa til Amerika og en fantastisk utvikling innenfor teknikk og forskning.

arendt1

De fleste filmer, enten de baserer seg på virkelige personer og hendelser eller på bøker må gjøre et utvalg fra originalhistorien når stoffet skal bli film. I dette tilfellet har von Trotta valgt den kanskje mest kontroversielle hendelsen i Arendts liv og lar den bli inngangen til resten. Filmen om Hannah Arendt er, riktignok med viktige innskutte tilbakeblikk, begrenset til hendelser rundt Arendts dekning av rettssaken mot nazibyråkraten Adolf Eichmann. Filmen starter med den dramatiske kidnappingen av Eichmann fra hans eksil i Argentina, utført av israelske agenter. Vi møter så Arendt i New York, dit hun, på grunn av sin jødiske avstamning, måtte flykte da nazistene overtok makten i Tyskland på trettitallet.  Her levde hun i et relativt velstående og inspirerende intellektuelt miljø. Omgitt av politikere, akademikere og forfattere. Selv var hun gift med den antistalinistiske kommunistforfatteren Heinrich Blücher. Da rettsaken mot Eichmann kommer opp i 1960, tilbød Arendt seg å dekke den for bladet The New Yorker. De takket ja, men da artikkelen hennes fra rettsaken endelig ble trykket, utløste den en skandale. Arendt reiste, etter manges mening, tvil om Eichmanns skyld og kritiserte jødiske lederes handlinger under naziregimet. Motstanden fra det jødiske miljøet var massiv og reaksjonene hun fikk på telefon og via brev stod ikke noe tilbake for de mest primitive innleggene vi i dag kan lese på nettsidenes kommentarfelt. At hun hadde hatt et nært forhold til sin tidligere mentor og elsker, filosofen Martin Heidegger, som på et tidspunkt omfavnet nazismen, ble trukket fram som et bevis på hennes svik mot jødene. Arendt, tidligere hyllet som et geni, ble med ett en sterkt omstridt person, men holdt fast ved sine synspunkter. Ettertiden har vel vist at hun hadde rett i mange av sine påstander og det som er blitt stående som hennes hovedverk: The Origins of Totalitarianism (verket ble først publisert i 1951 i England, under tittelen The Burden of Our Times) , er stadig aktuell i diskusjonen rundt totalitære regimer og prosesser. Et sentralt verk i moderne filosofi, eller politisk teori som Arendt selv kalte det, er også hennes bok om Eichmann-prosessen: Eichmann in Jerusalem: A Report on the Banality of Evil.

arendt3

Etter filmens dramatiske åpningsscene med kidnappingen av Eichmann, lander filmen i en scene fra Arendts hjem i New York. Arendt og venninnen Mary (forfatter, kritiker og politisk aktivist Mary McCarthy) har en samtale som nesten tangerer enkelte dialoger i TV-serien Mad Men, bare at her er det kvinnene som har de kule rollene. Det man kan kalle et feministperspektiv (Arendt selv var riktignok skeptisk til sider ved feminismen) gjennomsyrer filmen, ikke minst i en scene der en flokk menn står som latterlig stolte haner og kritiserer Arendts synspunkter i Eichmann-saken. Filmen legger også vekt på å vise hvordan Arendts motstandere stiller spørsmålstegn både ved Arendts kvinnelighet: ”hun eier ikke følelser” og ved hennes jødiske tilknytning:  ”hun er ikke solidarisk med sitt folk” . Filmen viser klart hvordan kritikken av Arendts synspunkter synes å gå mer på hennes person enn på hennes teorier i seg selv. Gjennom dvelende nærbilder av Arendt søker filmen å gi inntrykk av henne som et tenkende menneske, men dette er kanskje filmens svakeste punkt, tross Barbara Sukowas imponerende innsats i rollen, og gjør kanskje filmen kjedeligere enn nødvendig.

Gjennom flere tilbakeblikk søker filmen å belyse forholdet mellom Heidegger og Arendt. Jeg synes i utgangspunktet dette er en god idé og filmen kunne kanskje blitt enda bedre om tilbakeblikkene hadde vært ennå flere og gått enda lenger i å belyse Heideggers betydning som Arendts mentor og hans betydning for hennes seinere arbeider.

eicmann israel

Når von Trotta blander dokumentaropptak fra saken mot Eichmann og sin egen rekonstruksjon fra rettsalen dannes det derimot et svært troverdig bilde. Opptakene med Eichmann i sin glassboks under rettssaken er med på å understreke Arendts teorier om hva som får mennesker til å begå de forferdeligste handlinger. For oss i Norge, som akkurat har opplevd terroren den 22. juli og den påfølgende rettssaken mot terroristen er det lett å trekke paralleller mellom de to sakene, selv om det nok ikke skal trekkes for langt. Eichmann så seg selv som en byråkrat som bare utførte en jobb på vegne av landet ledelse og forvaltning, mens vår hjemlige terrorist påberopte seg å være både leder og den som utførte lederens ordre.

Filmen om Hannah Arendt har både humor, dramatikk og underholdningsverdi, men ikke så veldig mye av hvert. For meg, og sikkert for de fleste som ikke har spesielt mye kjennskap til verken filosofi eller Hannah Arendt , ligger filmens største verdi nettopp i aktualiseringen av hovedpersonen som en interessant og moderne tenker. Jeg ble i hvert fall inspirert til å lese mer om henne, for eksempel i boka Hannah Arendt, skrevet av den norske filosofen Einar Øverenget og utgitt på Universitetsforlaget i 2001. For den som vil se og høre den virkelige Hannah Arendt ligger det også en del opptak med henne på YouTube:Relatert

Min pappa Toni Erdmann

Blogg: Jeg hadde vel ikke trodd at en nesten tre timer lang tysk film skulle bli årets største filmopplevelse for meg. Men det ble det. Min pappa Toni Erdmann (Maren Ade, 2016) er en sår, varm og kompleks film om familierelasjoner. Og om mye annet. Anbefales på det varmeste.

Om kjærlighet og naivitet i Tom Tykwers filmer

Z #4 2003: Tykwers filmer handler om følelser. Helt alvorlige følelser, også lidenskapelige. I [...] | kun utdrag

Werner Herzogs grønne maur

Z #3 1984: Det er trist å konstatere at Werner Herzog har begått en film han heller burde ha latt være å [...] | kun utdrag


Fra siste Z

Filmens sanser

Alle våre sanser settes i bevegelse når vi ser en film. Men hva er det med film som gjør opplevelsen så sanselig? | kun utdrag

Om nærbilde i Ingmar Bergmans Smultronstallet

Kva skjer når Bergman let oss komme tett på skodespelarens blikk?

Noe sanseutvidende

Film henvender seg til publikums sanseapparat på en mer avansert og omsluttende måte enn noe annet kunstuttrykk. På sitt mest intense kan en kinoopplevelse gjøre at tilskueren får følelsen av å smelte sammen med bildene på lerretet og lydene fra høytalerne og bli i ett med filmen på en sanseutvidende, overskridende måte. | kun utdrag


Fra arkivet

Rytmesans

Z #2 2016: Jeg får brekninger når jeg leser bastardtekster som sauser sammen anmeldelse, analyse, omtale, kronikk og Gud vet hvilke andre genre folk finner på å slenge inn i miksen. Ingen navn skal nevnes, men særlig enkelte skribenter med nerdete, tungt humaniorabefengt bakrunn og/eller kommer fra filmbroilermiljøer, som skriver for noen av mediene som liksom skal være fokuspunktet innen filmkritikk, synder stort. | kun utdrag

Maktens anatomi – Om Francesco Rosis filmproduksjon

Z #2 1987: Francesco Rosi er en av etterktigstidens fremste filmskapere. Han er først og fremst [...] | kun utdrag

Roy Andersson satt på en gren og så utover byen

Z #2 2012: - Jeg er ingen naturromantiker, nei det er jeg ikke, forteller Roy Andersson. Den svenske regissøren står midt i innspillingen av En due satt på en en gren og funderte på tilværelsen, den siste filmen i trilogien som begynte med Sanger fra andre etasje (2000) og Du levande (2007) - og som i følge Andersson blir hans beste. | kun utdrag