Enda flere filmer jeg gleder meg til i 2013

hovedbilde

2013 ser ut til å bli et sabla godt filmår, så godt at jeg ikke klarte å begrense meg til en liste på bare fem filmer jeg gleder meg til. Her er ytterligere fem filmer å se fram til i året som kommer. Som vanlig er spekteret ganske bredt. Klikk på filmtittel for trailer.

Jakten. foto: filmweb.no

Jakten
Ingen røyk uten ild? 15 år etter at Festen rystet oss og satte en ny standard for dysfunksjonelle familiedramaer, er Thomas Vinterberg klar med det som later til å være hans sterkeste film siden nettopp Festen. I Jakten viser Vinterberg oss igjen våre mørkeste sider. Denne gangen utforsker han hva som skjer når et lite samfunn rammes av overgrepsanklager, inspirert av blant annet Bjugn-saken. Mads Mikkelsen har høstet mye ros for sin rolle som barnehagelæreren Lucas, som får hele sin tilværelse snudd opp ned når et av barna anklager ham for overgrep. I heksejakten som oppstår blir det stadig vanskeligere å skille mellom hva som er sannhet og hva som er løgn. Regi: Thomas Vinterberg. Norsk premiere: 1. februar.

Star Trek Into Darkness (foto: filmweb.no)

Star Trek Into Darkness
Jeg er på ingen måte grundig nok bevandret i Star Trek-fenomenet, men jeg liker J.J. Abrams og spesielt hans jobb med serier som Fringe og Lost. Og jeg liker at han er frekk nok til å gyve løs på ikoniske univers uten å se seg for mye tilbake. Hans tolkning av Star Trek i 2009 var forfriskende og storslått, og jeg gleder meg til å se Abrams gå enda dypere inn i materien i Star Trek Into Darkness. Ikke minst gleder jeg meg til å se Benedict Cumberbatch som filmens store antagonist. Cumberbatch har en særegen evne til å gjøre rolletolkningene til sine høyst egne. Ryktene vil ha det til at Abrams neste gang skal gyve løs på ikke mindre episke Star Wars. Regi: J.J. Abrams. Norsk premiere: 15. mai.

Stoker (promofoto)

Stoker
Etter grøssende mesterverk som Oldboy og Thirst er det knyttet skyhøye forventninger til den sørkoreanske regissøren Park Chan-wooks første engelskspråklige film. Reaksjonene etter premieren på Sundance tidligere i år var overstrømmende positive. Manuset er skrevet av Wentworth Miller, kanskje mest kjent for sin rolle i Prison Break, og forteller historien om familien Stoker. Faren dør i en mystisk bilulykke og hans bror Charlie (Matthew Goode) flytter inn til enken Evelyn (Nicole Kidman) og datteren India (Mia Wasikowska), en familieforening med fatale konsekvenser. Etter sigende et gotisk eventyr med en dose Hitchcock satt til toner av Clint Mansell. Det er bare å glede seg. Regi: Park Chan-wook. Norsk premiere: ukjent.

Inside Llewyn Davies (promofoto)

Inside Llewyn Davis
Jeg har en forkjærlighet for Coen-brødrenes snedige univers, og i Inside Llewyn Davis vender de blikket mot musikkscenen i 60-tallets New York. En tid og et sted som ga oss Bob Dylan og Joni Mitchell med flere. Og som alltid i Coen-universet er zeitgeist-faktoren eksepsjonelt treffsikker. Her bugner det av brun cordfløyel og menn med skjegg og kassegitar – satt til et nostalgisk bakteppe av Greenwich Village. Oscar Isaac spiller tittelkarakteren Llewyn Davis som sies å være inspirert av musikeren Dave van Ronk, en sentral figur i folkemusikkmiljøet og en mentor for blant andre Dylan. Isaac er kanskje mest kjent fra sin rolle i Drive, hvor han spilte mot Carey Mulligan som også gjør en sterk rolle her. Regi: Joel og Ethan Cohen. Norsk premiere: september 2013.

The Hobbit: The Desolation of Smaug (promofoto)

The Hobbit: The Desolation of Smaug
Ingen 2013-liste ville vel være komplett uten andre del av Hobbit-trilogien. Selv om jeg satt igjen med litt blandede følelser etter første film, er det ingen tvil om at Peter Jackson igjen leverer filmmagi av ypperste klasse. I trilogier er det alltid fare for at mellomfilmen kan bli redusert til en ren transportetappe, men i dette tilfellet krysser vi fingrene for at Jackson holder fokus. Vi forventer mer fra samspillet i ensemblet nå som grunnlaget for historien er lagt. Og ikke minst sitrer forventningene for hvordan Smaug blir fremstilt. De små glimtene vi fikk i første film gir meg håp om at Benedict Cumberbatch vil gjøre det stort i rollen som den legendariske og gullgrådige dragen. Regi: Peter Jackson. Norsk premiere: 13. desember.



Relatert

5 filmer jeg gleder meg til i 2013

Blogg: Verden har ikke gått under. Ennå. Og alt tegner til at 2013 blir et minst like bra filmår som 2012. Blant årets premiere finner vi to nyinnspillinger av ikoniske klassikere og en etterlengtet finale. Her er fem av mine favoritter som det er knyttet store forventninger til.


Fra siste Z

Forskjellige verdener

Hva vi snakker om når vi snakker om generasjoner. | kun utdrag

Vill vest-fest på femmern

Alt var bedre før? Det er bare delvis sant og hverken klokt tenkt eller uttrykt. | kun utdrag

Sex, løgn og amoral

Jeg hadde mine formative år under den amerikanske filmens andre gullalder. Men det er særlig to filmer som formet måten jeg ser film på: Den ene fransk, den andre britisk. | kun utdrag


Fra arkivet

Kvitebjørn kong Valemon

Z #2 1992: Fortelleformen er eventyrets hemmelighet, uten eventyrets regelbundne former blir [...] | kun utdrag

Hvor blir det av barnefilmen?

Z #2 1995: «Barnefilm» er ikke bare «film for barn», det kan like gjerne være [...] | kun utdrag

Anarchy and Freedom is What I Want

Z #1 2017: LP-cover, Crass     Crass’ anti-autoritære opprør | kun utdrag