6 filmer jeg gleder meg til i 2012
En ikke akkurat himmelrystende spådom: 2012 tegner til å bli litt av et år for filmelskere. Allerede i slutten av denne måneden er det duket for The Artist og The Ides of March (som har fått den litt kleine oversettelsen Maktens menn), og mars fortsetter med Martha Marcy May Marlene og We Need To Talk About Kevin. Listen over filmer jeg gleder meg til vokser seg stadig lengre etter hvert som premieredatoer blir spikret, men jeg har snevret det ned til en foreløpig topp 6 (jeg gir min godeste far og oppveksten med god natt-historier signert Stephen King og Tolkien skylden for fantasy-sjangerens dominans på listen). Klikk på filmtittel for trailer.
The Hunger Games
Første film av tre basert på en populær boktriologi signert Suzanne Collins. Filmens univers tegner et dystopisk bilde der nåtidens Nord-Amerika er omvandlet til et postapokalyptisk kjemperike, hvor 12 karrige distrikter er underlagt jernregimet til hovedstaten The Capitol. Hvert år velges en ung jente og gutt ut ved loddtrekning fra de 12 distriktene for å delta i The Hunger Games, som The Capitol avholder for å vise sin suverene makt. De brutale lekene bringer tankene hen til Battle Royale (2000), og jeg er kanskje mest spent på om de klarer å overføre det dystre og til tider makabre i bøkene til lerretet, og samtidig beholde aldersgrensen PG-13 for å ikke ekskludere de yngre målgruppene. Norsk premiere 23. mars.
Snow White and The Huntsman
Kristen Stewart, Charlize Theron og Chris Hemsworth er vanligvis ikke nok til gjøre en film forlokkende for min del, men etter å ha sett traileren krysser jeg alt av fingre og tær for at filmen følger opp og gjør mine fordommer til skamme. Særlig Theron som den iskaldt onde dronningen gir frydefull gåsehud. Og Stewart portretterer etter sigende Snow White mer som en krigersk opprører enn en sart jomfru, komplett med rustning og sverd. Dette er en av to Snøhvit-inspirerte filmer som har premiere i år (Mirror Mirror er den andre), i tillegg til tv-seriene Once Upon A Time og Grimm, og det kan virke som Hollywood nå ser seg om etter noe annet enn vampyrer og varulver. Tiden får vise om eventyrbøkene er en naturlig arvtager. Norsk premiere 8. juni.
The Dark Knight Rises
Dette er den siste filmen i Christopher Nolans triologi om den kappekledde helten med de mørke sidene. Og det er nettopp de dystre sidene ved Batmans lett forstyrrede personlighet som regissør Nolan og hovedrolleinnehaver Christian Bale har iscenesatt så gnistrende i de to foregående filmene. Alt tyder på at dette blir en voldsom og intens konklusjon på Nolans tolkning av Bruce Wayne og hans alter ego. Åtte år etter hendelsene i The Dark Knight (2008) tvinger ankomsten av erkeskurken Bane i Gotham City frem Batman fra sitt selvpålagte eksil. Samtidig smyger også Catwoman seg frem fra kulissene. Norsk premiere 25. juli.
Brave
Med sin trettende spillefilm lar endelig Pixar en kvinnelig karakter lede filmen. Og i god Pixar-ånd handler det om å finne sin indre styrke og vinne kamper, store som små. Her er kampene av det heller episke slaget. Brave er satt til det skotske høylandet i en tid der klansmenn regjerte og magi fortsatt eksisterte. Den unge prinsesse Merida er fast bestemt på å ikke la noe eller noen holde henne tilbake. Men i sin iver etter å vise seg og trosse tradisjoner, snubler hun over en gammel forbannelse. Brave er sagt å være noe mørkere i tonen enn Pixars tidligere filmer, og henter inspirasjon fra både H. C. Andersen og Brødrene Grimm i tillegg til keltisk folklore. Norsk premiere 24. august.
The Hobbit: An Unexpected Journey
Omtrent på dagen ni år etter Return of the King (2003), er Peter Jackson endelig tilbake med den høyst etterlengtede forløperen til Lord of the Rings-triologien, etter 14 år på tegnebrettet. Filmatiseringen av boken er delt i to: An Unexpected Journey (2012) og There And Back Again (2013). Tolkiens bok The Hobbit fra 1937 har av mange blitt regnet som vanskelig å filme, og har med sin status som barnebok fra tid til annen blitt plassert i skyggen av de senere LotR-bøkene. Det har vært gjort flere (og mange vil si mindre vellykkede) versjoner tidligere, men etter Peter Jacksons suksess med LotR, er vel de færreste i tvil om at adapsjonen nå er i trygge hender. Norsk premiere 14. desember.
Moonrise Kingdom
Wes Anderson slår igjen opp dørene til sitt lett skrudde univers. Dette er Andersons første spillefilm siden The Darjeeling Limited (2007), foruten den smått fantastiske animasjonsfilmen Fantastic Mr Fox (2009). Og som vanlig har han med seg et formidabelt ensemble: Tilda Swinton, Bill Murray, Frances McDormand, Harvey Keitel, Edward Norton, Jason Schwartzman, Bruce Willis – ja, du skjønner tegninga. Vi befinner oss på en liten øy utenfor kysten av New England en gang på 1960-tallet. Gutt møter jente på sommerleir, ung kjærlighet oppstår, de rømmer hjemmefra og hele øya settes på hodet i jakten etter de unge turtelduene på eventyr. Forvent Andersons sedvanlige fingerspitzengefühl for snedige karakterer, underfundig fortellerstil og presis zeitgeist. Norsk premieredato ukjent.
(bilder: Filmweb og produsentenes promobilder)
TweetRelatert
11 filmer jeg gleder meg til i 2017
Blogg: 2016 kommer til å gå inn i historien som et realt drittår for kunsten og verdenspolitikken, så da er det bare rett og rimelig at filmåret 2017 ser ut til å bli et aldri så lite plaster på såret. Her er de 11 filmene, blant mange, jeg gleder meg mest til i år.
Sucker Punch – down the rabbit hole
Blogg: En leken og underholdende sjangerremiks med hardtslående heltinner og en kjerne av tro på deg selv-budskap.
Fra siste Z
Sulten etter å høre til
Om mat, minner, tilhørighet og sorg i den sørkoreanske filmen Little Forest. | kun utdrag
Markens grøde
Lite trumfer følelsen av å ha funnet en skatt. Agnès Vardas Samlerne og jeg er en skatt i seg selv. | kun utdrag
Det handler ikke bare om å spise, men om convivenza – å leve sammen.
Kristin Gjerpe i samtale med Astrid Nordang, Camilla Chams og Francesco Bentivegna. | kun utdrag
Fra arkivet
Blackout
Z #5 1985: Etter en lang rekke godt mottatte kortfilmer og med en solid erfaring innen filmproduksjon, knytter [...] | kun utdrag
To meninger om norsk film: Bredo Greve og Svein Hovde
Z #2 1983: Norsk Filmforbund organiserer flesteparten av de som arbeider aktivt med film i Norge i dag. [...] | kun utdrag
En historisk lærepenge – kommunalisering og kremmerhånd
Z #3 1997: For trekvart århundre siden ble det drabeligste slaget i norsk kinohistorie utkjempet, og [...] | kun utdrag