Onkel Boonmee som kan erindre sine tidligere liv
Apichatpongs Onkel Boonmee som kan erindre sine tidligere liv fikk Gullpalmen i Cannes tidligere i år og har også fått norsk distribusjon gjennom Arthaus. For filmelskere med et åpent sinn er dette en unik sjanse til å oppdage – eller gjenbesøke – en av vår tids mest poetiske og nyskapende regissører.
Uten en Gullpalme i Cannes hadde vi nok aldri fått sjansen til å se denne filmen på norske kinoer. Det blir spennende å se hvordan norske kinosjefer takler utfordringen med å sette opp og få publikum til denne unike filmopplevelsen … Thailandske Apichatpong Weeresethakul (det går greit for ham å bli kalt Joe) sine tidligere filmer, som Blissfully Yours, Tropical Malady og nydelige Syndromes and a Century, har høstet både priser og stor anerkjennelse på filmfestivaler verden rundt, men har bare vært tilgjengelige for oss i Norge på våre filmfestivaler.
Onkel Boonmee drar meg inn i en suggererende drømmetilstand. Den er meditativ og stillfaren, forsiktig humoristisk og varm, og på et vis også utrolig sensuell, sanselig. Som i Apichatpongs tidligere filmer dras vi inn i et eget univers, der uforklarlige ting kan skje med den største selvfølgelighet, der den assosiative filmstilen stadig drar oss inn i nye og uventede hendelser, der alt på et vis er levende, tiden er ikke slik vi tror den er, liv kan ta nye former.
Det er ikke lett å beskrive handlingen i filmen. Det er ikke lett å beskrive – eller forstå – handlingen i noen av Apichatpongs filmer. Apichatpong har selv beskrevet filmen som «en filmatisk jungel».
Tim Burton, som ledet juryen som gav den gullpalmen i Cannes, beskrev Uncle Boonmee som «a beautiful strange dream». Og kanskje man ikke trenger å vite så mye mer om filmen før man ser den. «Facing the jungle, the hills and vales, my past lives as an animal and other beings rise up before me», sier forteksten som innleder filmen, og gir oss det anslaget som trengs som forståelsesramme. I Uncle Boonmee møter vi en døende mann, som både får besøk av sin avdøde kone og sønn (sønnen i apekostyme), og som også gjenopplever episoder fra sine tidligere liv. Som da han som fisk elsket med en prinsesse.
Jeg vil vel kanskje si at filmen ikke var en like stor opplevelse som Syndromes and a Century, Tropical Malady eller Blissfully Yours (alle skulle være tilgjengelig på DVD både hos Platekompaniet og Amazon), men den er like fullt et unikt kunstverk. Og ikke minst – en filmopplevelse som sitter i lenge etter at jeg har sett filmen.
Les mer om Apichatpong, hans særpregede filmstil, og hans tidligere filmer i May Adadol Ingawanijs Z artikkel her.
TweetRelatert
Kritikk av anti-kommunistisk vold i Onkel Boonmee
Z #2 2022: Ved å snu opp-ned på etablerte forestillinger om reinkarnasjon og karma retter gullpalmevinner Onkel Boonmee som kan erindre sine tidligere liv en krass kritikk mot Thailands overgrep mot kommunister | kun utdrag
Memoria
Blogg: Tid og rom opphører som konstante størrelser i Apichatpong Weerasethakuls kinoaktuelle Memoria.
Historier blant ruinene – et blikk på film fra Sørøst-Asia
Z #1 2010: Et våkent blikk for å skape fortellinger av historiens ruiner synes å være et fellestrekk hos det siste tiårets ledende sørøstasiatiske filmskapere.
Fra siste Z
Sulten etter å høre til
Om mat, minner, tilhørighet og sorg i den sørkoreanske filmen Little Forest. | kun utdrag
Markens grøde
Lite trumfer følelsen av å ha funnet en skatt. Agnès Vardas Samlerne og jeg er en skatt i seg selv. | kun utdrag
Det handler ikke bare om å spise, men om convivenza – å leve sammen.
Kristin Gjerpe i samtale med Astrid Nordang, Camilla Chams og Francesco Bentivegna. | kun utdrag
Fra arkivet
Umoralske fortellinger
Z #5 1985: Seksualitet på film har vært årsak til mer enn én debatt. Om hva som er pornografi. Om [...] | kun utdrag
Fire anekdoter om Flaherty – fire trekk ved dokumentarismen
Z #4 2008: 1. Anekdote: om nytten av tobakksrøyking: Vinteren 1925 – 16 hadde Robert Flaherty overvintret [...] | kun utdrag
Anders Danielsen Lie – en modell for et menneske
Z #1 2013: I Anders Danielsen Lies strålende lille karriere, bestående av kun tre hovedroller, kan man følge hans utvikling fra å være skuespiller til å bli en modell for et menneske av bressonsk kaliber. | kun utdrag