Z nr. 1 2010: Asiatisk film

Z nr. 1 2010

Bestill nummeret

Z nr. 1 2010
Asiatisk film

Med dette nummeret om østasiatisk film ønsker Z å motarbeide film-etnosentriske tendenser her i Vesten. Hvorfor skulle ikke regissører som Apichatpong Weeresethakul og Hou Hsiao-hsien være like kjente for vestlige filmelskere som Paul Thomas Anderson og David Fincher? Vi håper bladet kan bidra til å gi innsikt i – og vekke nysgjerrighet for – filmer fra et geografisk område som også er et kreativt kraftsentrum i dagens verdensfilm (se også Z nr. 4 2006, eget temanummer om kinesisk film).

Ansvarlig redaktør: Ingrid Rommetveit
Temaredaktør: Dag Sødtholt


Den taiwanske nye bølgen

Den taiwanske nye bølgen er den mest interessante bølgen i det internasjonale filmlandskapet de siste 30 årene. Hva er så den taiwanske nye bølgen – og hvilke regissører er del av den? | kun utdrag

Hou Hsiao-hsien – en «indirekte filmstil»

Hou Hsiao-hsien er en av verdens største nålevende regissører, nå kinoaktuell i Norge med kritikerroste The Assassin. Chris Berry gir i denne teksten fra Zs Asia-nummer i 2010 en innføring til den taiwanske mesteren.

Kompleks minimalisme: Hou Hsiao-hsiens «Three Times»

Three Times er en film med en tilsynelatende enkel overflate, men den inneholder en skjult struktur som tillater den taiwanske mester å belyse menneskelivets repetive natur.

Historier blant ruinene – et blikk på film fra Sørøst-Asia

Et våkent blikk for å skape fortellinger av historiens ruiner synes å være et fellestrekk hos det siste tiårets ledende sørøstasiatiske filmskapere.

Lange sirkler – om liv og død hos Hirokazu Kore-eda

Den japanske filmskaperen Hirokazu Kore-eda gir tilskueren nær livet-opplevelser. | kun utdrag

Voldens befriende utløsning: Hevn som terapi i Park Chan-wooks «Hevnens trilogi»

Protagonistene i Park Chan-wooks «Hevnens trilogi» er besatt av brennende ønsker om hevn, men hevnaktene får svært ulike psykologiske og moralske konsekvenser for rollefigurene.

En javaneser i en multikulturell verden – Garin Nugrohos filmer og politiske endringer i det nye Indonesia.

Garin Nugroho er en av de viktigste ikke-vestlige filmregissørene i nyere tid. Denne teksten gir en gjennomgang av et utvalg av hans til nå ti spillefilmer, og ser også disse i forhold til hans dokumentarfilmproduksjon.