Z nr. 3 2008: Norsk kort

Z nr. 3 2008

Bestill nummeret

Z nr. 3 2008
Norsk kort

Årets norske kort- og dokumentarfilmer fra Grimstad anmeldt.

Ansvarlig redaktør: Ingrid Rommetveit
Temaredaktør: Kjartan Helleve


Samtalen, når alt faller sammen – intervju med Kajsa Næss

I kortfilmen Bygningsarbeidere – årets Gullstol-vinner i Grimstad – faller samfunnet bokstavelig talt sammen rundt to uanfektede, filosofiske menn som forsøker å utføre sin jobb på en byggeplass – samtidig som de diskuterer store spørsmål. | kun utdrag

Kva er kunstfilm? – intervju med Jannicke Låker

– Jeg tror ikke på saker som gjøres med mål i å utelukkende underholde. Man skal bruke sin håndverkmessige kunnskap til å overbevise, å lede publikum inn i sine ideer og tanker. For håndverket har ingen verdi i seg selv uten innholdet. Har man ikke noe å si, kan man for min del bare [...]

Polakken – intervju med Leiv Igor Devold

– Eg sat på ein cafe på Solli plass, då ein kompis av ein kompis kom bort til meg. Han hadde fått i seg nokre glas, og ville prate. Han ville vite om eg var polakk. Eg er jo fødd der, og har mykje familie der, så eg sa at det var eg nok. «Nei, men du er jo ikkje polakk. Du er jo [...] | kun utdrag

Foto: Anna Myking – intervju med Anna Myking

Ho var fotograf på Trond Fausa Aurvåg sin Amanda-vinnar Alene menn sammen og Dag Johan Haugerud sin Trøbbel. Ho har filma dokumentarfilmen 99 % som kjem på kino til hausten. I Grimstad hadde ho tre filmar. I tillegg har stilt opp som fagperson gjennom Den kulturelle skulesekken og gudane veit [...]

Å rette opp ei ære – intervju med Håvard Bustnes

Kinoversjonen av Blod og ære, filmen om opp- og nedturen til Ole Klemetsen si boksekarriere, fekk stor merksemd i Grimstad. den vart ein snakkis. Det vart snakka så mykje at OK raskt ville ha den opp på kino. Og no kjem Stavanger, Sandnes, Bergen og Trondheim etter. Ikkje verst for ein film som [...] | kun utdrag

Er festivalen i Grimstad kortfilmen sitt svar på Norge rundt?

Ein skal ikke ha sett mange av filmane på programmet før ein skjønar at festivalen vektlegg variasjon. Men ein kan spørje seg i all denne artsrikdomen om det ikkje og er noko som går igjen, og om det er noko som ikkje kjem til uttrykk? | kun utdrag

Årets norske kortfilmer anmeldt

Norsk kort 2008 Årets anmelderstab i Grimstad har bestått av Dag Johan Haugerud, Øystein Steine Larsen, Egil Vadla og Stein Inge Århus. Anmeldelsene av musikkvideoene er skilt ut som en egen bolk. 2007 DV/DVCam | 3 min | 2008 REGI MANUS KLIPP LYD Thomas Simonsen Balmbra FOTO Jannik Dam Kehlet [...]

Årets norske musikkvideoer anmeldt

MUSIKKVIDEO ANIMAL ALPHA Pin You All DigiBeta | 3 min | 2008 Regi: Petter Jahre Det er riktig at den rå energien i Animal Alphas musikk blir godt tatt vare på i musikkvideoen Pin You All. Den er ein leik med rockeklisjear, lenker, galskap og dobbeltgjengarmotiv. Mykje røyk og hekseri, eit lite [...]

Vinduer mot verden – norsk dokumentar anno 2008

[Gunnar Iversen er professor i filmvitenskap ved NTNU. Han har skrevet boken Virkelighetsbilder – Norsk dokumentarfilm gjennom hundre år (Universitetsforlaget 2001/2006) sammen med Sara Brinch. Han har også skrevet om dokumentarfilmprogrammene ved Kortfilmfestivalen i Z nr. 3 i 2001, 4 i 2002, [...]