Z nr. 2-2006: Filmbevaring

Z nr. 2 2006

Bestill nummeret

Z nr. 2 2006
Filmbevaring

Ansvarlig redaktør: Ingrid Rommetveit
Temaredaktører: Tor Aarnes Sæther og Tone Føreland


En liten historie om filmrullen

En liten historie om filmrullen. Av Brynjar Kulset, amanuensis/filmarkivar, Nasjonalbiblioteket. For de fleste er film bilder på skjerm eller lerret. Teknologien er skjult og få tenker på det som foregår bak i maskinrommet når en film ruller over lerretet. Tradisjonelt vises kinofilmen i det [...]

Har kontroll – intervju med Vigdis Lian

| kun utdrag

Tilbake til originalen – en kort innføring i restaureringsarbeidet i filmbevaring.

Gamle filmer kommer stadig ut i nyutgivelser på dvd. «Newly restored» og «restored version» brukes ofte som blikkfang på slike utgivelser. Jeg våger å påstå at slike utgivelser har lite med restaurering av film å gjøre slik det er definert i det styrende dokumentet [...] | kun utdrag

Levende bilder som historisk kilde

Det 20. århundre har på mange måter vært de levende bildenes århundre. Utallige øyeblikk av fortid er fastholdt gjennom filmens og fjernsynets bilder. Likevel har disse medienes fiktive og faktiske bilder av fortiden i liten grad vært benyttet som historiske kilder. At et bilde sier mer enn [...] | kun utdrag

Kunnskapens voktere – filmarkivene og filmforskerne

Norsk film har opplevd store framganger i de siste årene. Publikumstallene har riktignok variert, og diskusjoner om innhold og kvalitet så vel som fraværet av kvinnelige regissører har til tider preget media, men at norsk film har gjenvunnet et større publikum og markedsposisjon er klart. [...] | kun utdrag

Herren bevare oss for estetikerne blant oss. Om filmrestaurering.

Om du tror at filmrestaurering består i å overføre dine gamle 8 mm-filmer til video så tar du feil. Filmrestaurering er et møysommelig og ressurskrevende puslearbeid som omfatter behandling av skrukkete og skjøre filmremser på acetat eller nitratbase. Digitale hjelpemidler er ennå [...] | kun utdrag

Den digitale fremtiden – endelig løsning eller nye utfordringer for bevaring av filmarven?

[Lars Gaustad er direktør for Divisjon for mediebevaring, Nasjonalbiblioteket.] Hvordan kan vi best bevare filmarven for framtiden? Har vi råd til det? Er teknologien tilgjengelig og god nok? Artikkelforfatteren belyser de mange praktiske utfordringene ved filmbevaring som filmarkivarene møter, [...]

En annerledes filmfestival

Filmarkivarer og filmforskere er ikke som andre filmelskere. Hver oktober migrerer de til en liten italiensk by ikke langt fra Venezia for å hekke blant restaurerte og nyoppdagede verk fra en filmatisk fortid. Festivalen heter på italiensk Le Giornate del Cinema Muto og er blant utlendinger kjent [...]