Z nr. 4-1999: Amatør

Z nr. 4 1999

Bestill nummeret

Z nr. 4 1999
Amatør


Trenger vi helikopter

Skal en kunstform fornye seg og overleve er den avhengig av at den utføres av folk som ikke får betalt for det. | kun utdrag

Lykken er å være amatør

Amatøren elsker det hun gjør, og hva kan være bedre? For å være lykkelig må hun bare fortsette å gjøre det hun elsker. Hun må ikke elske seg selv, og enda mindre elskes for det hun gjør; to krav som kompliserer lykken. Nei, lykken er enkel – den er å være amatør. | kun utdrag

Let’s go Lomo!

Tenk deg et kamera som alltid tar fine bilder. Men bare når du ikke prøver for hardt. Bare når du skyter fra hofta, uten å tenke, uten å se for mye i søkeren. Et sånt kamera finnes. Det heter Lomo og kommer innpakket i grått papir – sammen med to filmer, en bok og en brosjyre – [...] | kun utdrag

Militært pølsevev på film

Sivilbefolkningen utsettes i dag for massiv desinformasjon. Det blir satt griller i disse sivilistenes hoder som er intet mindre enn en fare for Rikets sikkerhet. Gjennom film etter film med militærfaglig innhold blir de mest bisarre og grusomme påstander fremmet. Av hensyn til Norges folk, og da [...] | kun utdrag

Når alt er skrevet og ingenting er gjort

Skribentens lille erfaring som manusforfatter er også en av hans merkeligste og lengste øvelser i tålmodighet, begeistring, forvirring, tøv og fornuft. Opplevelsen av å arbeide med en materie som i stor grad mangler retningslinjer for godt og dårlig, åpner et rom som kanskje ikke burde ha en [...] | kun utdrag

Videodagbøker

Amatøren i grenselandet mellom det intime og det private, det ubevisste og selvbevisste, det spontane og det iscenesatte. | kun utdrag

Det tilfeldige jurymedlem

I Ukraina har økonomien nådde steinbunnen og forventet levealder for menn har gått ned med tre år. Men filmfestival skal de ha. I oktober 1999 ble «Molodist Mizhnarodny Filmfestival» (Ungdommens internasjonale filmfestival) arrangert for 29. gang i Kiev, og jeg var invitert som [...] | kun utdrag

Videoproduksjon som grøftegraving

«Er du fugl og i krise? Da kan du ringe…» Disse ordene, lest med en heller melankolsk og desillusjonert røst, er for meg blitt stående som selve essensen i mine dyrekjøpte erfaringer med lokal-TV i den virkelige pionertida på begynnelsen av 90-tallet. Stedet var FokusOslo, [...] | kun utdrag

Nesten et slags liv

Folk er lei av det kunstige og kulørte, og kaster seg begjærlig over amatørfilmer som uttrykk for noe mer autentisk og direkte. Amatørfilmestetikken siver også over i filmen generelt, selv om ‘The Blair Witch Project’ og Dogme-bevegelsens flørt med denne filmatiske grønsje-moten [...] | kun utdrag

Åpenhet og konstruktive motsetninger

Det har vært en rådende ideologi i det 20. århundret at motsetninger driver verden framover. Hvorfor drives da ikke det norske filmmiljøet framover til alles tilfredsstillelse, så mange motsetninger som det må finnes der? | kun utdrag

Bør vi ta vare på amatørfilmopptak?

Fars konfirmasjon og bryllupsreisen til Bergen er i ferd med å forsvine for alltid i tusenvis av loft og kjellere. Hva skal man gjøre med alle minnene? | kun utdrag

Bedrar skinnet?

Amatører foran kamera. | kun utdrag

Blant slukne neonlys og rustne tannhjul

En road-artikkel om kinomaskinister på flukt gjennom Europa. | kun utdrag

Dogmepublikum takin’ ovah!

Hvorfor i alle dager skal dogme-estetikken forbeholdes pompøse Steinr-dropouts med budsjett på tusenvis av kroner? Fuck sgu off, mand, nu er der lige publikums tour til at dogme lidt! | kun utdrag

Smalfilmerens veiviser

Den nå utdødde litteratursjangeren «håndbøker for smalfilmere» fortalte ikke bare sine lesere om hvordan de skulle lage film. De fortalte dem hvordan de skulle leve. | kun utdrag

Kodak’en

Hun ble født i 1907. Marit het hun, og ble trolig merket av livet. «Merkene» samlet hun i to album. Bilder, mange bilder. Gule bilder og mindre gule bilder. Hvordan i all verden fant et fotoapparat veien til ei 12 år gamel gårdsjente i Numedal før 1920? | kun utdrag

Den amerikanske filmdrømmen

Før skulle gutter lage band. Nå lager de film | kun utdrag