Z nr. 4-1996

Z nr. 4 1996

Bestill nummeret

Z nr. 4 1996


Liv Tyler

Bernardo Bertoluccis Stjålen skjønnhet gjorde unge Liv Tyler berømt. Hennes rolleprestasjon i James Mangolds debutfilm Heavy vitnet om at hun også er en karakterskuespiller av format. På nyåret blir hun å se i Tom Hanks' debutfilm That thing you do!, og snart dukker hun også opp i Woody Allens stjernespekkede nye musikal.

Jesusfilm – paradoks eller parafrase?

Få andre verk har vært gjennom så mange overleveringsledd som Bibelen. Ikke alle ledd har vært like pålitelige. Enkelte oversettelser har til tross for manglende presisjon likevel vunnet hevd som gyldige. For eksempel har nyere studier avslørt at uttrykket som i kildeskriftene kan bety [...] | kun utdrag

De smaa kjøtbiter av kunst i filmens labskaus

Lite aner vi i dag om hvordan ungdom på 20-tallet drømte søte drømmer om Hollywood. Men kanskje romanene til Erling Bergendahl og Øvre Richter Frich som begge skrev om ungdommens dragning mot filmen, kan gi oss et lite innblikk. Bjørn Hovde har lest de to norske romanene fra 20-tallet, som [...] | kun utdrag

Cinematography revisited

Det har gått over ti år siden Eric Arguillères refleksjoner om filmfotografi ble trykket i Z filmtidsskrift. I ettertankens stund synes det sentrale spørsmålet fortsatt å handle om samfunnets og filmarbeidernes syn på filmens rolle. Har filmen noe særegent å bidra med, eller må den styres [...] | kun utdrag

Filmfotografens hemmelighet – det nødvendige blikket

Hva er filmfotografens oppgave, spør Eric Arguillère i denne artikkelen. Han fremhever her forholdet mellom regissør og fotograf som sentralt i arbeidet med å nå frem til det nødendige bildet. | kun utdrag

Op med hodet

Tancred Ibsen er norsk films mest legendariske filmskaper. Med sin tredje film, ‘Op med hodet’, forventet han sitt store gjennombrudd. Arne Lunde ser her nærmere på hvorfor det gikk galt, og retter søkelyset på Ibsens ambisiøse sammenblanding av populære Hollywoodgenre og [...] | kun utdrag

Er film best på NRK2?

NRK2 har gitt oss mer film på fjernsyn. Har vi bruk for det? Geir Steinar Knutsvik har tatt en kikk på den nye kanalens filmtilbud, og spør seg om filmklubbene nå kan pakke sammen og heller samle medlemmene om fjernsynsruta. | kun utdrag

Film er de to om

Tar ikke kvikke ungdommer heller en tur på byen enn å sitte hjemme en fredagskveld og glo på fjernsyn? Ikke nå lenger, slår Lars Gudmestad muntert fast. Sammen med filmkonsulent Erlend Eskeland, svarer filmredaksjonens programleder for den nye kanalens filmprofil. Dag Grønnestad noterer. | kun utdrag

Moræus Hanssen krasjer

Med sin omdiskuterte film ‘Crash’, har David Cronenberg satt det norske kinomonopolet på prøve. Oslos kinodirektør Ingeborg Moræus Hanssen har med avgjørelsen om ikke å vise filmen, drevet nok en spiker i monopolets kiste. Fredrik Eriksen setter her spørsmålstegn ved [...] | kun utdrag