Z nr. 3-2001: Årets Norske Filmer & Dokumentarfilm

Z nr. 3 2001

Bestill nummeret

Z nr. 3 2001
Årets Norske Filmer & Dokumentarfilm


Drømmer og tilbakeblikk – norsk dokumentarfilm i dag

Norsk dokumentarfilm er mer vital, variert og populær enn noensinne. Den fenomenale suksessen til Heftig og begeistret i vår er ikke bare Knut Erik Jensen og hans medarbeideres triumf. Det er også en tillitserklæring fra publikum overfor dokumentargenren, og et signal fra tilskuerne om at de [...] | kun utdrag

Helt naturlig? – Dokumentargenrens illusjonisme og virkelighet

Naturdokumentarer nyter en enorm popularitet. Disse filmene produseres og distribueres i strie strømmer; de hører for mange med i favorittkategorien programmer; det finnes til og med TV-kanaler som nesten utelukkende er viet naturfilm. Og det er da også fantastisk å få naturen like hjem i [...] | kun utdrag

Årets norske kortfilmer anmeldt 2001

Flere av våre skribenter har tatt turen til kortfilmfestivalen i Grimstad, og resultatet er som vanlig en haug med anmeldelser. Denne gangen kan du lese om hele 54 stykker. | kun utdrag

Virkelighetsbilder – en viktig del av norsk filmhistorie dokumentert

Nå er også den norske dokumentarfilmhistorien beskrevet. De to filmforskerne Sara Brinch og Gunnar Iversen ved Universitetet i Trondheim har skrevet boka ‘Virkelighetsbilder – norsk dokumentarfilm gjennom hundre år’, som ble utgitt på Universitetsforlaget i høst. Mye [...] | kun utdrag

Å fange virkeligheten: ny bok om dokumentarfilm

Det er ikke ofte Z har et nummer der dokumentafilm er et sentralt tema. Men tiden er tydeligvis inne for dokumentarfilmen, og tilfeldighetene har ført til at vi akkurat i disse dager har fått tilsendt hele to norske bøker som gjengir dokumentarfilmhistorien, henholdsvis den internasjonale og den [...] | kun utdrag