Z nr. 3-2000 Stumfilm

Z nr. 3 2000

Bestill nummeret

Z nr. 3 2000
Stumfilm


Fritz Lang og spionene

Fritz Lang er sentral i filmhistorien, og spesielt innen stumfilmen. Men hvor mange har egentlig sett hans kanskje mest vellykkede verk innen denne særegne kunstformen? | kun utdrag

En stum sommerspøk – om Erling Eriksens film ‘Kjærlighet paa pinde’

De aller fleste tenker automatisk på komedien når stumfilmen bringes på banen. I manges øyne er stumfilmen den amerikanske farsen, Chaplins ironiske spillopper eller Keatons uttrykksløse maske og hasardiøse akrobatikk, gjerne i slitne kopier akkompanjert av spinkel, men brutal pianomusikk. [...] | kun utdrag

Reisefilm i Norge: Den gjenstridige vy-estetikken

Den 4. februar 1930 var det premiere på en norsk film på Sture-Biografen, en av de største kinoene i Stockholm. Filmen hadde tittelen ‘Det vackra Norge’ og var regissert av Lyder Selvig, som noen år senere skulle bli kinodirektør i Trondheim. Kritikken i Aftonbladet dagen etter var [...] | kun utdrag

Et stille skrik – Veit Helmers ‘Tuvalu’

I en scene i Veit Helmers film ‘Tuvalu’ ankommer den hjemløse Eva et forfallent badehus. Hun får bo der om natten. Unge Anton har tidligere hatt besøk av Eva på badet på dagtid, og alle hans sanser er rettet mot den unge kvinnen… | kun utdrag

Louise Brooks – American Venus

Så sent som i 1995 ble Louise Brooks i Empire Magazine kåret til en av de hunre mest sexy filmstjerner. Og det er først og remst som et vakkert ikon Brooks huskes. Med sitt hvite ansikt med det antydende smilet rammet inn i en kullsvart bobfrisyre. Men Louise Brooks var så meget mer enn et [...] | kun utdrag