Z nr. 2-2001: Videospill

Z nr. 2 2001

Bestill nummeret

Z nr. 2 2001
Videospill


Innerloop – fra agenter til barne-TV

Nevn produksjon av videospill i Norge, og det bildet som dukker opp hos mannen i gata er i første rekke Caprino med deres Flåklypa Grand Prix. Spør du derimot en som er interessert i spill, er Funcom og kanskje Anarchy Online det som først nevnes. Og som oftest stopper det der. Men det finnes [...] | kun utdrag

Ultima Online

Et nettspill er et dataspill hvis fantasiunivers inneholder tusenvis av virkelige brukere som deler opplevelsen simultant. Slike spill går under betegnelsen «online games» eller «massively multiplayers». De er den hurtigst voksende delen av spillmarkedet. | kun utdrag

Spill som politisk verktøy

Når Det norske bibelselskap i disse dager lanserer videospillet Bibelreisen, er det i norsk sammenheng en definitiv nyhet. Ikke fordi Bibelen brukes som forelegg for et spill – det har skjedd før. Derimot får en for første gang et spill som ikke bare har et uttalt religiøst/politisk [...] | kun utdrag

Dødelig dans

Musikk i videospill er et område som i veldig liten grad har blitt behandlet av musikkvitenskapen. Også blant populærmusikkvitere har dette i stor grad blitt neglisjert. Men hvorfor er det ingen interesse for dette relativt nye mediet blant f.eks. musikkvitere? Eller for å snu det hele rundt, [...] | kun utdrag

Spillets virkelige regler – relativisme og innlevelse i dataspill

Denne artikkelen vil gi noen teoretiske betraktninger over dataspillets egenart som medium. Mitt utgangspunkt og møte med disse problemstillingene kom gjennom et forskningsprosjekt om voldselementer i dataspill. Sentralt i dette prosjektet sto brukernes fortolkning av sin mediebruk, og hvordan [...] | kun utdrag

Bare moro – spektakulært spetakkel

På ett punkt er Lara Croft og jeg ganske like: Vi kan alltids ta oss tid til litt reinspikka moro. Når vi er i kamp går vi ikke av veien for å nyte øyeblikkene av total overlegenhet, de øyeblikkene hvor vi rett og slett bare kan ha det gøy, uten tanke på dødelige utfordringer og game over. | kun utdrag

Digitale gladiatorer

Trender. Hollywood elsker dem. Trender er klesknagger produsentslipsene kan henge konseptfilmer på. Få av dem er severdige. Enda færre meisler seg inn i historiebøkene som viktige, eller i det minste banebrytende. De fleste av dem feies inn under glemselens stueteppe og forsvinner. | kun utdrag

Piksellert film

Med to av årets filmfortellingsmessige katastrofer, ‘Tomb Raider’ og ‘Final Fantasy’, er det nok en gang slått fast at film og videospill er to forskjellige medier. Mens ‘Final Fantasy’ prøver å sy sammen en historie av tråder fra spillseriens [...] | kun utdrag