Z nr. 1-1996

Z nr. 1 1996

Bestill nummeret

Z nr. 1 1996


Interaktiv film

Filmen som institusjon i den vestlige industrialiserte verden har endret seg dramatisk og har vært preget store svingninger opp til den hundreårsdagen som ble feiret i 1995. Hvis historiens gang kan leses som institusjonenes kamp mot hverandre, er det liten tvil om at filmen har tapt i kampen som den største og viktigste leverandør levende bilder.

Morderen i blant oss og monsteret i oss

Fritz Langs M er et sentralt verk i filmhistorien og en film med en form og et innhold som gjør den like aktuell i dag som på 30-tallet, viser Trond OlSvendsen. Org.tittel: M - Mörder unter uns (filmen er også blitt presentert med andre undertitler) Prod.: Tyskland, 1931 Regi: Fritz Lang Medv.: Peter Lorre, Gustaf Gründgens, Theodore Loos Spilletid: 105 min. Sensur: 15 å Utleie: Arthaus

Det arkaiske smilet

I begynnelsen av Francois Truffauts Jules et Jim ser de to uadskillelige kameratene Jules og Jim Iysbilder greske statuer hos en kunstnervenn. Spesielt bildet en gudinne, et kvinneansikt, forhekser dem med sitt arkaiske smil.

Min bror Andrej Tarkovskij

Marina Tarkovskaja intervjuet Ingrid Wiese | kun utdrag

The lady in the lake: mislykket subjektivitet?

Montgomerys adapsjon av Chandlers kriminalroman. Artikkelforfatteren har sett på filmhistoriens eneste film fotografert med subjektivt kamera, og diskuterer hvorfor den mislykkes som subjektiv filmfortelling. | kun utdrag

Manusjeger i en historieløs tid?

Kjersti Alver intervjuet Jon Iversen | kun utdrag

Scener fra en filmkunstners kamp

Ingmar Bergman er uten tvil anerkjent som den største filmkunstner i Skandinavia og en av de ledende også i verdensmålestokk. Markeringen av filmens hundreårsjubileum er ikke komplett uten en Bergman-film. Artikkelforfatteren har her tatt for seg ‘Det syvende innseglet’, en film fra [...] | kun utdrag

Fellinis La Strada

La Strada er for ettertiden blitt stående som et sentralt og stort verk i Federico Fellinis produksjon. Filmen ble produsert på et relativt lavt budsjett og ble, litt overraskende, en publikumssuksess. Kritikerne lot seg derimot ikke imponere, og det tok mange år før teoretikerne klarte å [...] | kun utdrag

Buster Keatons Sherlock Jr.

Fiksjonspersoner som kommer ut av lerretet. Og «virkelige» personer som forsvinner inn. Vi har sett dem de siste årene, i filmer som Woody Allens ‘Kairos røde rose’ og i actionkomedier som ‘Last Action Hero’. Samtidig har vi fått en stadig økende grad av [...] | kun utdrag